logo
Főoldal -> Hírek -> Átütemezheti adósságát Csíkrákos

Átütemezheti adósságát Csíkrákos

Jóváhagyta a számvevőszék annak az adósságnak az átütemezését, amelyet a községközpontban található iskolaépület nemrég befejezett felújítása kapcsán halmozott fel a csíkrákosi önkormányzat. A részletekben való visszafizetés azt jelenti, hogy egyéb kényszerítő intézkedést nem hajtanak végre a községháza ellen.

Császár Attila polgármester portálunknak beszámolt, a számvevőszék elviekben kedden hagyta jóvá a 154 ezer lejes adósság törlesztésének átütemezését. „A kifizetés módjáról egyelőre nem tudok tájékoztatást adni, a napokban szögezzük le, hogy hány részletben történik az” – említette az elöljáró. Hozzátette, egyelőre még az sem tisztázott, honnan fogják a pénzt előteremteni minderre, ám több mint valószínű, hogy költségvetés-módosításra lesz szükség, összegeket kell majd átcsoportosítani. A polgármester kiemelte, mindenképpen arra fognak törekedni, hogy a községháza és a hozzárendelt intézmények működését ne befolyásolja a részletek fizetése. „Tulajdonképpen mi úgy fogjuk fel ezt az egészet, hogy két évet kamatmentesen használhattuk ezt a pénzt, ami természetesen nagyban hozzásegített a központi iskola felújításához.”

Egy számlán múlott a pénz sorsa

Az adósság 2012-re nyúlik vissza, amikor különböző beruházások finanszírozására 240 ezer lejt kapott Csíkrákos a kormánytól, köztük a községközpontban található iskolaépület 2007-től zajló bővítésére és felújítására. Mint arról már korábban beszámoltunk, ebből az összegből több kintlevőséget is kiegyenlítettek, köztük a szóban forgó beruházásra is kifizettek 154 ezer lejt.

És itt kezdődtek a problémák: a kormányhatározat szövege szerint ugyanis a kiutalt pénzeket uniós pályázatokra vagy különböző, adósságot felhalmozó projektekre lehetett fordítani. Az iskola esetében a kormányhatározat megjelenésekor proforma számla volt kiállítva az elvégzett munkálatokra, csupán ezt követően írta meg a fiskális számlát a kivitelező. A számvevőszék úgy ítélte meg, hogy nem adósságra költötte el a jelzett összeget az önkormányzat, így visszakövetelte azt. A község a törvényszéken kereste az igazát, első fokon meg is nyerte a pert a marosvásárhelyi táblabíróságon. Nem így a bukaresti Legfelsőbb Bíróságon és Semmítőszéken, amely helyt adott a pénzügyi hatóság fellebbezésének, a 154 ezer lej visszafizetésére kötelezve Csíkrákos önkormányzatát ez év végéig.

Forrás: Székelyhon, Írta: Rédai Botond



Vissza
Eseménynaptár
Hírek

Csíkrákos választási körzet választási irodájának programja

2024. április 16. Tovább ►

Felcsíki Egyházi Kórustalálkozó

2024. április 04. Tovább ►
Új tűzoltó védőruhák az önkéntes tűzoltóknak
Név:
Email-cím:

 
arrow