Főoldal -> A település -> XIII: KIsboldogasszony falunapok Csíkrákos -> Találkozz a népmesével!


Hargita Megye Tanácsának támogatásával a megye tíz településére vitte el a népmeséket a Kájoni János Megyei Könyvtár szervezésében és a Tekergő Meseösvény Egyesület a Találkozz a népmesével! program keretében, hogy örömet szerezzen gyerekeknek és felnőtteknek.
December 4-én a Tekergő Meseösvény Egyesület ünnepváró karavánjával ellátogatott a csíkrákosi kultúrotthonba is, hozzájárulva ezzel a csíkrákosi diákok adventi hangulatának megteremtéséhez.
Az élőszavas népmesemondás révén, a hallgatóság aktív részvételével megelevenedtek a mesék. Az interaktív előadás alatt a jelenlévő gyerekek meghallgathatták a három mesemondó ízes, népies mesemondását. Az egyórás foglalkozás alatt a mesélők bevonták a résztvevőket is a mese fonalába.

Az első történet szorosan kacsolódott az adventi várakozáshoz és a karácsonyi ünnepkörhöz. Ez a mese a negyedik napkeleti bölcs megható történetét mutatta be.A napkeleti bölcsek „mesés ajándékaikkal hódolva köszöntötték a kisdedet, akiben minden bölcsességük kútforrását ismerték fel. Gáspár Menyhért, Boldizsár – három mágus-király, akiket addig soha nem látott, de régen megjövendölt égi tünemény, a Betlehemi Csillag vezetett el az emberiség reménységének bölcsőjéhez… De ki ismeri közülünk Artabán, a Negyedik Király, a negyedik bölcs történetét? Ő úgyszintén látta a csodás égi tüneményt, mi több: három társához hasonlóan ő is be volt avatva a tünemény legmagasabb misztériumába. Ő is elindult idejében, hogy köszöntse a földre érkezett égi királyt, de – bizonyos sors-körülmények miatt – három társához, bölcsességben testvéréhez, nem csatlakozhatott. Betlehembe idejében el nem juthatott, kincseit a gyermek lábához le nem tehette… Ki tudja közületek, milyen erős vágy és elhatározás élt a negyedik zarándok lelkében, miképpen kellett lemondania ennek a mély, benső vágynak a teljesüléséről, hogy azután a lemondás útja mégis a legmagasabb beteljesüléshez vezesse el életét…?”

 

Ez a történet az emberi jóság és embertársaink iránti könyörületesség fontosságát hangsúlyozta.Az előadás során a gyerekek megismerhették a napkeleti bölcsek ajándékainak szimbolikáját, jelentőségét, gyógyító hatását. Ugyanakkor kézbe is vehették, meg is szimatolhatták az aranyat, a tömjént, és a mirhát.

A következő történet, A boldog ember inge az igazságos Mátyás királyhoz fűződött. Ebben a történetben a gyógyulását kereső Mátyás személyén keresztül rádöbbenhettünk arra, hogy mennyire fontos az emberi lélek számára a megelégedés azzal, amije van, és, hogy ez az emberi boldogság alapja.

A közönség kérésére elmondott harmadik történetből megismerhettük a mese, mesemondás erejét. A történet szimbolikusan jelenítette meg az igazság és a mese kapcsolatát.

Az előfeltételezésektől eltérően, a gimnazista gyerekek is nagy örömmel és érdeklődéssel hallgatták végig a meséket, szívesen kapcsolódtak be a tevékenységbe és ezáltal nem mindennapi élményben volt részük.

Mi, pedagógusok és diákok egyaránt úgy gondoljuk, hogy egyedi és hiánypótló előadásnak lehettünk résztvevői. Köszönjük a szervezőknek, az előadóknak ezt a csodálatos élményt!

 

 

Sándor Edit és Bodor Annamária pedagógusok

Vissza
Eseménynaptár
Hírek

Sikerült megoldást találni az autizmussal élő gyermekek szállítására

A csíkszeredai One Impex Kft. kisbusza szállította ma, január 14-én iskolába azon felcsíki gyermekeket, akik autizmussal élnek és különleges nevelést, foglalkozást igényelnek. Mint ismeretes a csíkszeredai AutHelp Association Egyesület kezdeményezésére a Puzzle Oktatási Központ biztosítja a gyerekek oktatását és fejlesztését a csíkszeredai József Attila Általános iskolában. A gyerekek naponta történő szállítására sikerült törvényes megoldást találni. Sem a Hargita Megyei Tanfelügyelőség által támogatott iskolabusz, sem az egyesület által személyautóval történő szállítás nem felelt meg az idevonatkozó törvénykezésnek. Ezért a Felcsík Kistérségi Társulás, amelynek Hargita Megye Tanácsa is tagja, bízta meg a közbeszerzésre jelentkező szállító céget. Ez a megoldás született, előzetes egyeztetések mentén a társulás tagjainak polgármestereivel is.
2019. január 16. Tovább ►

Fodor Csaba, a Mester-példaképek között

2018. november 19-én, a férfiak világnapján immár második alkalommal osztották ki a Gránit Oroszlán Példakép Díjakat. A díjat Bedő Imrének, a Férfiak Klubja alapítójának kezdeményezésére olyan férfiaknak adják át, akik a „a jövő generációt építik, akik élen járnak az értékek örökítésében, példamutatásban, nevelésben” . A díjakat Apa, Férfi pedagógus, Mester, Közéleti és – idén először – Felelős üzletember példakép kategóriában ítélték oda. Minden kategóriában három jelöltet hívtak meg a budapesti New York Palace-ban rendezett díjátadó ünnepségre. Mester-példakép kategóriában döntős jelölt volt a csíkrákosi Fodor Csaba is.
2019. január 10. Tovább ►
Új tűzoltó védőruhák az önkéntes tűzoltóknak
Név:
Email-cím: