logo
Főoldal -> A település -> XIII: KIsboldogasszony falunapok Csíkrákos -> Találkozz a népmesével!

Találkozz a népmesével!Hargita Megye Tanácsának támogatásával a megye tíz településére vitte el a népmeséket a Kájoni János Megyei Könyvtár szervezésében és a Tekergő Meseösvény Egyesület a Találkozz a népmesével! program keretében, hogy örömet szerezzen gyerekeknek és felnőtteknek.
December 4-én a Tekergő Meseösvény Egyesület ünnepváró karavánjával ellátogatott a csíkrákosi kultúrotthonba is, hozzájárulva ezzel a csíkrákosi diákok adventi hangulatának megteremtéséhez.
Az élőszavas népmesemondás révén, a hallgatóság aktív részvételével megelevenedtek a mesék. Az interaktív előadás alatt a jelenlévő gyerekek meghallgathatták a három mesemondó ízes, népies mesemondását. Az egyórás foglalkozás alatt a mesélők bevonták a résztvevőket is a mese fonalába.

Az első történet szorosan kacsolódott az adventi várakozáshoz és a karácsonyi ünnepkörhöz. Ez a mese a negyedik napkeleti bölcs megható történetét mutatta be.A napkeleti bölcsek „mesés ajándékaikkal hódolva köszöntötték a kisdedet, akiben minden bölcsességük kútforrását ismerték fel. Gáspár Menyhért, Boldizsár – három mágus-király, akiket addig soha nem látott, de régen megjövendölt égi tünemény, a Betlehemi Csillag vezetett el az emberiség reménységének bölcsőjéhez… De ki ismeri közülünk Artabán, a Negyedik Király, a negyedik bölcs történetét? Ő úgyszintén látta a csodás égi tüneményt, mi több: három társához hasonlóan ő is be volt avatva a tünemény legmagasabb misztériumába. Ő is elindult idejében, hogy köszöntse a földre érkezett égi királyt, de – bizonyos sors-körülmények miatt – három társához, bölcsességben testvéréhez, nem csatlakozhatott. Betlehembe idejében el nem juthatott, kincseit a gyermek lábához le nem tehette… Ki tudja közületek, milyen erős vágy és elhatározás élt a negyedik zarándok lelkében, miképpen kellett lemondania ennek a mély, benső vágynak a teljesüléséről, hogy azután a lemondás útja mégis a legmagasabb beteljesüléshez vezesse el életét…?”

 

Ez a történet az emberi jóság és embertársaink iránti könyörületesség fontosságát hangsúlyozta.Az előadás során a gyerekek megismerhették a napkeleti bölcsek ajándékainak szimbolikáját, jelentőségét, gyógyító hatását. Ugyanakkor kézbe is vehették, meg is szimatolhatták az aranyat, a tömjént, és a mirhát.

A következő történet, A boldog ember inge az igazságos Mátyás királyhoz fűződött. Ebben a történetben a gyógyulását kereső Mátyás személyén keresztül rádöbbenhettünk arra, hogy mennyire fontos az emberi lélek számára a megelégedés azzal, amije van, és, hogy ez az emberi boldogság alapja.

A közönség kérésére elmondott harmadik történetből megismerhettük a mese, mesemondás erejét. A történet szimbolikusan jelenítette meg az igazság és a mese kapcsolatát.

Az előfeltételezésektől eltérően, a gimnazista gyerekek is nagy örömmel és érdeklődéssel hallgatták végig a meséket, szívesen kapcsolódtak be a tevékenységbe és ezáltal nem mindennapi élményben volt részük.

Mi, pedagógusok és diákok egyaránt úgy gondoljuk, hogy egyedi és hiánypótló előadásnak lehettünk résztvevői. Köszönjük a szervezőknek, az előadóknak ezt a csodálatos élményt!

 

 

Sándor Edit és Bodor Annamária pedagógusok

Vissza
Eseménynaptár
Hírek

Bankkártyával és online is adózhatnak a csíkrákosiak
A helyszínen való bankkártyás fizetés mellett,   internetes felületen is lebonyolítható a helyi adók, illetékek kifizetése az erre a célra létrehozott országos program igénybevételével. A www.ghiseul.ro felületen regisztrálás után egy automatikus jelszót és felhasználó nevet kap az ügyfél, melyet kicserélhet egy általa megadott jelszóval és felhasználó névvel.
Az online adózás alapvető feltétele, hogy érvényes bankkártyával rendelkezzen az ügyfél.
 
Március 31-ig az egy összegben kifizetett épület, terület és gépjármű utáni adók esetében fizikai személyeknek 5 százalékos adókedvezményben részesülnek.
A polgármesteri hivatalban, az adó és illetékek osztály munkatársai, munkanapokon 9-14 óráig fogadják az ügyfeleket.
2020. január 23. Tovább ►

A 18. életévüket betöltött fiataloknak jelentkezniük kell a katonai központnál

A Hargita Megyei Katonai Központ felhívja a 18. életévüket betöltött figyelmét, hogy kötelesek jelentkezni a Vár tér 1 szám alatt található központnál, nyilvántartásba vétel végett. 
Amennyiben az érintett korosztályhoz tartozó állampolgárok elmulasztják ezen kötelességüket, ez kihágásnak minősül és 100-300 lejes összegig terjedő büntetést von maga után.
2020. január 20. Tovább ►
Új tűzoltó védőruhák az önkéntes tűzoltóknak
Név:
Email-cím:

 
arrow