logo
Főoldal -> A település -> XIII: KIsboldogasszony falunapok Csíkrákos -> Sikerült megoldást találni az autizmussal élő gyermekek szállítására

Sikerült megoldást találni az autizmussal élő gyermekek szállítására

A csíkszeredai One Impex Kft. kisbusza szállította ma, január 14-én iskolába azon felcsíki gyermekeket, akik autizmussal élnek és különleges nevelést, foglalkozást igényelnek. Mint ismeretes a csíkszeredai AutHelp Association Egyesület kezdeményezésére a Puzzle Oktatási Központ biztosítja a gyerekek oktatását és fejlesztését a csíkszeredai József Attila Általános iskolában. A gyerekek naponta történő szállítására sikerült törvényes megoldást találni. Sem a Hargita Megyei Tanfelügyelőség által támogatott iskolabusz, sem az egyesület által személyautóval történő szállítás nem felelt meg az idevonatkozó törvénykezésnek. Ezért a Felcsík Kistérségi Társulás, amelynek Hargita Megye Tanácsa is tagja, bízta meg a közbeszerzésre jelentkező szállító céget. Ez a megoldás született, előzetes egyeztetések mentén a társulás tagjainak polgármestereivel is.
Ugyanis az 1/2011-es számú tanügyi törvény 85-ös cikkelyének 1-es bekezdése szerint az érintett polgármesteri hivatalok felelősségébe tartozik a gyerekek szállítatása.
Felcsíkról idén öt gyerek jár be az oktatásra Csíkdánfalva, Csíkmadaras, Csíkrákos, valamint Madéfalva községekből.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint gyerekeink számára fontos az oktatás, ehhez pedig meg kell teremteni a feltételeket, lakhelytől függetlenül. A megyei tanács elnöke ugyanakkor szomorúnak nevezte, hogy az idevonatkozó törvénykezések által akadályozva van az oktatás, ugyanakkor a szoros együttműködésnek köszönhetően ezen akadályokat is sikerül leküzdeni. – Hargita Megye Tanácsa meghirdette a Gyerekek évét, ezért is fontos, hogy a hasonló problémák megyénkben felszínre kerüljenek és közös gondolkodással megoldást találjunk minden problémákra, amely gyerekeinket érintik – fogalmazott Borboly Csaba
Vissza
Eseménynaptár
Hírek

Takarékos közvilágítás


Lényegesen javul községünkben a közvilágítás, ennek ellenére kevésbé fogja megterhelni a helyi költségvetést, mint eddig, egy kormányprogramból megvalósuló projekt révén. Az Országos Településfejlesztési Programból (PNDL) keretében megújul Csíkrákos község közvilágítása. Minden villanyoszlopra új, energiatakarékos világítótest kerül: a nemzeti út mellé erősebb, a megyei út mellé kisebb, a községi utaknál még kisebb erősségű világítótesteket helyeznek el. A lámpatestek száma duplájára nő és 18 napelemes világítótestet is felszerelnek, de a fogyasztás 5-10% kevesebblesz, mint az eddig. A kivitelezést a csíkszeredai TIGRA WILL Kft. végzi. A beruházás értéke áfával együtt 430 ezer lej. A munkálatok szeptember végéig tartanak.
2019. augusztus 21. Tovább ►

Természetvédelem: ember és természet összhangja


Elkezdődött a Csíki-havasok, valamint a Csíki-medence és Csíki-havasok Natura 2000 természetvédelmi területek tudományos felmérése.
A 2018 szeptemberében tartott beharangozó konferencia után számos olyan beszerzést bonyolított le a Pogány-havas Kistérségi Társulás, amely révén sikerült hozzájutni a tudományos munka koordinálásához, valamint a kommunikációs és tudatosítási tevékenységek lebonyolításához szükséges irodai és terepen használható felszerelésekhez. A projektet koordináló csapat tagjai különböző felkészítőkön vettek részt, megkezdődtek a lakossági tájékoztatók és hamarosan elindulnak az iskolai tevékenységek is.
2019. augusztus 21. Tovább ►
Új tűzoltó védőruhák az önkéntes tűzoltóknak
Név:
Email-cím:

 
arrow