logo
Főoldal -> A település -> XIII: KIsboldogasszony falunapok Csíkrákos -> Sikerült megoldást találni az autizmussal élő gyermekek szállítására

Sikerült megoldást találni az autizmussal élő gyermekek szállítására

A csíkszeredai One Impex Kft. kisbusza szállította ma, január 14-én iskolába azon felcsíki gyermekeket, akik autizmussal élnek és különleges nevelést, foglalkozást igényelnek. Mint ismeretes a csíkszeredai AutHelp Association Egyesület kezdeményezésére a Puzzle Oktatási Központ biztosítja a gyerekek oktatását és fejlesztését a csíkszeredai József Attila Általános iskolában. A gyerekek naponta történő szállítására sikerült törvényes megoldást találni. Sem a Hargita Megyei Tanfelügyelőség által támogatott iskolabusz, sem az egyesület által személyautóval történő szállítás nem felelt meg az idevonatkozó törvénykezésnek. Ezért a Felcsík Kistérségi Társulás, amelynek Hargita Megye Tanácsa is tagja, bízta meg a közbeszerzésre jelentkező szállító céget. Ez a megoldás született, előzetes egyeztetések mentén a társulás tagjainak polgármestereivel is.
Ugyanis az 1/2011-es számú tanügyi törvény 85-ös cikkelyének 1-es bekezdése szerint az érintett polgármesteri hivatalok felelősségébe tartozik a gyerekek szállítatása.
Felcsíkról idén öt gyerek jár be az oktatásra Csíkdánfalva, Csíkmadaras, Csíkrákos, valamint Madéfalva községekből.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint gyerekeink számára fontos az oktatás, ehhez pedig meg kell teremteni a feltételeket, lakhelytől függetlenül. A megyei tanács elnöke ugyanakkor szomorúnak nevezte, hogy az idevonatkozó törvénykezések által akadályozva van az oktatás, ugyanakkor a szoros együttműködésnek köszönhetően ezen akadályokat is sikerül leküzdeni. – Hargita Megye Tanácsa meghirdette a Gyerekek évét, ezért is fontos, hogy a hasonló problémák megyénkben felszínre kerüljenek és közös gondolkodással megoldást találjunk minden problémákra, amely gyerekeinket érintik – fogalmazott Borboly Csaba
Vissza
Eseménynaptár
Hírek

Sok munka vár kivitelezésre idén is


Tavasszal két nagy, utakra vonatkozó beruházás kivitelezése kezdődik, rendezik a göröcsfalvi kultúrotthon és kántori lak környékét, és remélhetőleg megkezdődik a gázvezetékek lefektetése is– csupán néhány azon tervek közül amelyről Császár Attila polgármesterrel készült interjúban számolt szomolt be lapunknak.
2019. március 20. Tovább ►

Benyújthatók az agrártámogatási kérésekMárcius 4-től benyújthatók az egységes agrártámogatási kérelmek. Az előző évekhez hasonlóan idén is a polgármesteri hivatal mezőgazdasági osztályának munkatársai a gazdák rendelkezésére állnak munkanapokon 10-15 óra között.  A kérések benyújtásának határideje május 15.

A  gazdák a bankszámlájukról szóló - illetve az állatorvos által kiadott igazolásokat kell magukkal vigyék a kérések kitöltéséhez. Azok, akik más község közigazgatási területén is rendelkeznek birtokokkal, vagy művelés alatt álló területtel, az illető községek polgármesteri hivatalaitól is magukkal kell hozniuk az ott kiállított igazolást.

Mivel az előző évekhez képest nincsenek jelentős változások az ügyintézés menetében, ezért a kérések benyújtásának határidejét várhatóan nem hosszabbítják meg – tájékoztatott Haschi András az APIA Hargita megyei kirendeltségének igazgatója. (D. D.)
2019. március 20. Tovább ►
Új tűzoltó védőruhák az önkéntes tűzoltóknak
Név:
Email-cím:

 
arrow