logo
Főoldal -> A település -> XIII: KIsboldogasszony falunapok Csíkrákos -> Sok munka vár kivitelezésre idén is

Sok munka vár kivitelezésre idén is


Tavasszal két nagy, utakra vonatkozó beruházás kivitelezése kezdődik, rendezik a göröcsfalvi kultúrotthon és kántori lak környékét, és remélhetőleg megkezdődik a gázvezetékek lefektetése is– csupán néhány azon tervek közül amelyről Császár Attila polgármesterrel készült interjúban számolt szomolt be lapunknak.
– Már többször fogalmaztam úgy, hogy lassan kezd beérni a gyümölcse a több éves munkának. A nagy beruházásaink éppen közbeszerzés alatt vannak, és remélhetőleg amint az időjárás is engedi, megkezdődhet a kivitelezés. Az egyik nagy projekt a községi utak, a másik a mezei utak rehabilitálására, aszfaltozására vonatkozik. Mindkettő 1-1 millió euró értékű és reális esély van arra, hogy ezt idén meg tudjuk valósítani.

 – A göröcsfafalvi kulturotthonnál végezett munkálatom is elkészültek. Milyen munkákm zajlottak ott?

– Novemberben, az idősek napját követően, be kellett zárnunk a göröcsfalvi kultúrházat, mert   egy fűtésrendszerben keletkezett hiba miatt süllyedt a padló, de hangsúlyozom, hogy nem gombáról volt szó. Az épület felújítása már rég kiment a jótállásból, ettől függetlenül a javítási munkálatok egy részét ugyanaz a cég felvállalta. Mivel padlót kellett cserélni, a tapasztalatokból okulva, most PVC padlót tettünk le. Ugyanakkor alapjavítás zajlik, megújul a színpad, és zárakat cserélünk, ahol szükséges. Az épület ismét használható. A munkálatok ÁFÁ-val együtt 51.000 lejbe kerültek.

– Az iskola udvarának rendezése, és a közvilágítás korszerűsítései is az idei tervek között szerepel.

– Az idén zárul le az iskola körüli tér rendezése is és ezzel párhuzamosan szeretnénk az iskola udvarán található focipályát felújítani. Fásszín is épül a rákosi közbirtokosság finanszírozásával. Sikerrel pályáztunk a közvilágítás korszerűsítésére 430 ezer lej értékben. Már készülnek a tervek, s a bukaresti a szerződéskötést követően kezdődhet a közbeszerzés. Remélem, hogy június-július folyamán sor kerülhet a kivitelezésre. A gázhálózat tervei is készülnek, mi pedig párhuzamosan keressük a finaszírozási, mert az utas pályázatok miatt, különösen fontos, hogy minél előbb lefektessük a gázvezetéket, hiszen utólag már nem tudunk hozzámatatni. E téren is sokat segíthet a közbirtokosság és ezúttal is hangsúlyoznám, hogy nagyon-nagyon jól eső érzés volt, hogy felismerték a lehetőséget, támogatták eddig a munkánkat és kifizették az előtanulmányokat. Köszönet érte!

– Lehet már tudni, hogyan alakul az idén a község költségvetése?

– Romániában vagyunk, az év harmadik hónapjában, s még mindig nincs végleges költségvetése az országnak. Nem kedvezőek a hírek, annak ellenére, hogy a központi média híreiből úgy tűnik, hogy rekord költségvetése lesz mindegyik polgármesteri hivatalnak. Tudni kell, hogy olyan feladatokkal terheltek meg, többek közt a beteggondozók bérével, amelyek szinte lehetetlenné teszik a túlélést. A hivatal működtetése, fenntartása, illetve a bérek felemésztik a költségvetésünk 80%-át.

 

– Ilyen körülmények között marad pénz önerős beruházásokra?

– Vannak terveink. Többek között egységes kerítést építenénk a göröcsfalvi kultúrotthon, a kántori lak és a plébánia előtt. A kántori lakhoz székely kaput szeretnénk állítani, s ezzel befejeződne ott is a térrendezés. Ebben partnerek a közbirtokosságok, és az előzetes egyeztetések alapján egyharmad-egyharmad részben támogatnának, tehát a költségek egyharmadát a hivatal, kétharmadát a két közbirtokosság állja. Az szeretnénk, hogy Kisasszony napjára, tehát szeptember nyolcadikára a kerítés is, és a székelykapu is a kántor udvarán álljon. Ugyanakkor két, egyházzal kapcsolatos nyertes pályázatunk van. Az egyik a megyei tanács 65 ezer lejes finanszírozásával (amelynek kiegészítésére szükség esetén ígéretet kaptunk a közbirtokosságoktól) a templomi belső kerítésnek a felújítására, sáncrendszer kialakítására, járadépítésre vonatkozik. Ugyanakkor sikeresen pályáztunk a  Teleki Alapítványnál a templomtorony kutatásra és felújításra 3 millió forint értékben, s további 3 millió forintra egy, a déli oldalon található félig feltáratlan falkép restaurálására. Sajnos, ez az összeg közel sem elég a templomtoronnyal kapcsolatos problémák teljes rendezésére. Az eredeti elképzelésünk az volt, és ehhez még mindig tartjuk magunkat, hogy a munkálatot csakis akkor kezdjük el, amikor a teljes összeg a rendelkezésünkre áll a torony és a templomhajóteljes külső felújítására, és ehhez mintegy 50 millió forintra volna szükség. Mindkét pályázathoz beszereztük a szükséges építkezési engedélyeket, ami egy ilyen "A" kategóriás műemléképület esetében mintegy másfél évet és sok utánajárást vett igénybe.

Daczó Dénes

 

Vissza
Eseménynaptár
Hírek

VÉSZHELYZET váltja a szükségállapotot


Mától szabadon közlekedhetünk a településünkön belül, ha viszont ezt elhagynánk, egy új típusú nyilatkozatot kell kitöltenünk.
A letölthető NYILATKOZAT itt található
2020. május 15. Tovább ►

Ingyenes tavaszi lomtalanítás


Csíkrákos Község Polgármesteri Hivatala és az ECO-Csík K.F.T. tavaszi lomtalanítást szervez április 23-án, csütörtökön, 7.00 órától.
A lomtalanítás alkalmával minden, a kapu elé kihelyezett nagyobb terjedelmű hulladék (bútor, edények, egyéb feleslegessé vált eszközök, elektronikai hulladék, matracok, ágyneműk, ruhaneműk,
gumiabroncsok egyéb, a kukába nem férő műanyag, fém hulladékok) elszállításra kerül. A nagyméretű tárgyakat (pl. ágy, szekrény) szétszedett állapotban kell kihelyezni úgy, hogy az kézi erővel könnyen mozgatható legyen.

Kérjük, hogy az ilyen jellegű hulladékot legkésőbb reggel 7 óráig a kihelyezni szíveskedjenek!
 
Amit nem gyűjtünk: zöld hulladékok, építkezési hulladékok (ablaküveg sem), veszélyes hulladékok!
2020. április 21. Tovább ►
Új tűzoltó védőruhák az önkéntes tűzoltóknak
Név:
Email-cím:

 
arrow