logo
Főoldal -> Hírek -> Természetvédelem: ember és természet összhangja

Természetvédelem: ember és természet összhangja


Elkezdődött a Csíki-havasok, valamint a Csíki-medence és Csíki-havasok Natura 2000 természetvédelmi területek tudományos felmérése.
A 2018 szeptemberében tartott beharangozó konferencia után számos olyan beszerzést bonyolított le a Pogány-havas Kistérségi Társulás, amely révén sikerült hozzájutni a tudományos munka koordinálásához, valamint a kommunikációs és tudatosítási tevékenységek lebonyolításához szükséges irodai és terepen használható felszerelésekhez. A projektet koordináló csapat tagjai különböző felkészítőkön vettek részt, megkezdődtek a lakossági tájékoztatók és hamarosan elindulnak az iskolai tevékenységek is.
A gyermekeknek szóló kiadványunk heteken belül eljut az érintett települések iskoláiba. A tudományos felmérésre kiírt közbeszerzést az Omnia Development nyerte el. A két fél júniusban kötötte meg a szerződést. A megbízott cég feladata, hogy azonosítsa a két Natura 2000 területen kijelölt védett fajok és élőhelytípusok (24 madárfaj, 11 további állatfaj, 4 növényfaj és 13 élőhelytípus) előfordulását és konzervációs állapotát, valamint elemezze azokat a környezeti, társadalmi és gazdasági tényezőket, amelyek rövid és hosszú távon hatással lehetnek rájuk. Az eredmények alapján a 60 szakértőből álló csapat kidolgozza a védendő fajok és élőhelyek állagmegóvására és állapotjavítására vonatkozó teendőket. Ezeket különböző találkozókon  megvitatják a lakossággal és minden érdekelttel. Ezek képezik majd a fenntartási terv alapját, amely
hatályba lépését követően öt évig lesz érvényes és éves lebontásban tartalmazza a védelem érdekében előirányzott tevékenységeket. Fontos kiemelni, hogy a helyi közösségek részvétele nélkül sem a fenntartási terv elkészülése, sem pedig a hosszú távú védelem nem lehet sikeres. A felmérések eredményeit és a javasolt intézkedéseket egy térképalapú rendszerben összesítik, így a fenntartási terv elkészülte nagymértékben megkönnyíti majd a védett terület vonzáskörzetében esedékes beavatkozások engedélyezését is. Az elterjedési, veszélyeztetettségi adatok könnyen hozzáférhetővé válnak az engedélyezésben illetékes hatóságok számára, ugyanakkor a vállalkozók, a gazdálkodók is könnyebben tervezhetnek a körülmények ismeretében. Fontos hangsúlyoznunk, amit már korábban a konferencia során is kiemeltünk, hogy az európai védett területek hálózatában minden esetben előfordul valamilyen emberi tevékenység. Nálunk a természetvédelem az ember és a természet együttélésének összhangját jelenti. Ez az összhang pedig fokozottan jelen van térségünkben. Egy természetvédelmi terület számos lehetőséget kínál, ne tekintsünk rá úgy, mintha nyűg lenne számunkra. Ezúton szeretnénk felhívni az érintett lakosság figyelmét, hogy vegyenek részt a fenntartási terv kapcsán tartott fórumokon! A találkozók időpontjairól időben tájékoztatni fogjuk.
További információkért forduljanak hozzánk személyesen a Szépvíz, Szentmihály utca 18/B alatt található irodánkban, vagy keressenek fel a Pogány-havas Kistérség facebook oldalán, illetve látogassanak el a hamarosan megjelenő weboldalunkra, a www.csiknatura2000.com-ra.
A Pogány-havas Kistérségi
Társulás vezetősége
Vissza
Eseménynaptár
Hírek

Bankkártyával és online is adózhatnak a csíkrákosiak
A helyszínen való bankkártyás fizetés mellett,   internetes felületen is lebonyolítható a helyi adók, illetékek kifizetése az erre a célra létrehozott országos program igénybevételével. A www.ghiseul.ro felületen regisztrálás után egy automatikus jelszót és felhasználó nevet kap az ügyfél, melyet kicserélhet egy általa megadott jelszóval és felhasználó névvel.
Az online adózás alapvető feltétele, hogy érvényes bankkártyával rendelkezzen az ügyfél.
 
Március 31-ig az egy összegben kifizetett épület, terület és gépjármű utáni adók esetében fizikai személyeknek 5 százalékos adókedvezményben részesülnek.
A polgármesteri hivatalban, az adó és illetékek osztály munkatársai, munkanapokon 9-14 óráig fogadják az ügyfeleket.
2020. január 23. Tovább ►

A 18. életévüket betöltött fiataloknak jelentkezniük kell a katonai központnál

A Hargita Megyei Katonai Központ felhívja a 18. életévüket betöltött figyelmét, hogy kötelesek jelentkezni a Vár tér 1 szám alatt található központnál, nyilvántartásba vétel végett. 
Amennyiben az érintett korosztályhoz tartozó állampolgárok elmulasztják ezen kötelességüket, ez kihágásnak minősül és 100-300 lejes összegig terjedő büntetést von maga után.
2020. január 20. Tovább ►
Új tűzoltó védőruhák az önkéntes tűzoltóknak
Név:
Email-cím:

 
arrow