logo
Főoldal -> A település -> XIII: KIsboldogasszony falunapok Csíkrákos -> Természetvédelem: ember és természet összhangja

Természetvédelem: ember és természet összhangja


Elkezdődött a Csíki-havasok, valamint a Csíki-medence és Csíki-havasok Natura 2000 természetvédelmi területek tudományos felmérése.
A 2018 szeptemberében tartott beharangozó konferencia után számos olyan beszerzést bonyolított le a Pogány-havas Kistérségi Társulás, amely révén sikerült hozzájutni a tudományos munka koordinálásához, valamint a kommunikációs és tudatosítási tevékenységek lebonyolításához szükséges irodai és terepen használható felszerelésekhez. A projektet koordináló csapat tagjai különböző felkészítőkön vettek részt, megkezdődtek a lakossági tájékoztatók és hamarosan elindulnak az iskolai tevékenységek is.
A gyermekeknek szóló kiadványunk heteken belül eljut az érintett települések iskoláiba. A tudományos felmérésre kiírt közbeszerzést az Omnia Development nyerte el. A két fél júniusban kötötte meg a szerződést. A megbízott cég feladata, hogy azonosítsa a két Natura 2000 területen kijelölt védett fajok és élőhelytípusok (24 madárfaj, 11 további állatfaj, 4 növényfaj és 13 élőhelytípus) előfordulását és konzervációs állapotát, valamint elemezze azokat a környezeti, társadalmi és gazdasági tényezőket, amelyek rövid és hosszú távon hatással lehetnek rájuk. Az eredmények alapján a 60 szakértőből álló csapat kidolgozza a védendő fajok és élőhelyek állagmegóvására és állapotjavítására vonatkozó teendőket. Ezeket különböző találkozókon  megvitatják a lakossággal és minden érdekelttel. Ezek képezik majd a fenntartási terv alapját, amely
hatályba lépését követően öt évig lesz érvényes és éves lebontásban tartalmazza a védelem érdekében előirányzott tevékenységeket. Fontos kiemelni, hogy a helyi közösségek részvétele nélkül sem a fenntartási terv elkészülése, sem pedig a hosszú távú védelem nem lehet sikeres. A felmérések eredményeit és a javasolt intézkedéseket egy térképalapú rendszerben összesítik, így a fenntartási terv elkészülte nagymértékben megkönnyíti majd a védett terület vonzáskörzetében esedékes beavatkozások engedélyezését is. Az elterjedési, veszélyeztetettségi adatok könnyen hozzáférhetővé válnak az engedélyezésben illetékes hatóságok számára, ugyanakkor a vállalkozók, a gazdálkodók is könnyebben tervezhetnek a körülmények ismeretében. Fontos hangsúlyoznunk, amit már korábban a konferencia során is kiemeltünk, hogy az európai védett területek hálózatában minden esetben előfordul valamilyen emberi tevékenység. Nálunk a természetvédelem az ember és a természet együttélésének összhangját jelenti. Ez az összhang pedig fokozottan jelen van térségünkben. Egy természetvédelmi terület számos lehetőséget kínál, ne tekintsünk rá úgy, mintha nyűg lenne számunkra. Ezúton szeretnénk felhívni az érintett lakosság figyelmét, hogy vegyenek részt a fenntartási terv kapcsán tartott fórumokon! A találkozók időpontjairól időben tájékoztatni fogjuk.
További információkért forduljanak hozzánk személyesen a Szépvíz, Szentmihály utca 18/B alatt található irodánkban, vagy keressenek fel a Pogány-havas Kistérség facebook oldalán, illetve látogassanak el a hamarosan megjelenő weboldalunkra, a www.csiknatura2000.com-ra.
A Pogány-havas Kistérségi
Társulás vezetősége
Vissza
Eseménynaptár
Hírek

VÉSZHELYZET váltja a szükségállapotot


Mától szabadon közlekedhetünk a településünkön belül, ha viszont ezt elhagynánk, egy új típusú nyilatkozatot kell kitöltenünk.
A letölthető NYILATKOZAT itt található
2020. május 15. Tovább ►

Ingyenes tavaszi lomtalanítás


Csíkrákos Község Polgármesteri Hivatala és az ECO-Csík K.F.T. tavaszi lomtalanítást szervez április 23-án, csütörtökön, 7.00 órától.
A lomtalanítás alkalmával minden, a kapu elé kihelyezett nagyobb terjedelmű hulladék (bútor, edények, egyéb feleslegessé vált eszközök, elektronikai hulladék, matracok, ágyneműk, ruhaneműk,
gumiabroncsok egyéb, a kukába nem férő műanyag, fém hulladékok) elszállításra kerül. A nagyméretű tárgyakat (pl. ágy, szekrény) szétszedett állapotban kell kihelyezni úgy, hogy az kézi erővel könnyen mozgatható legyen.

Kérjük, hogy az ilyen jellegű hulladékot legkésőbb reggel 7 óráig a kihelyezni szíveskedjenek!
 
Amit nem gyűjtünk: zöld hulladékok, építkezési hulladékok (ablaküveg sem), veszélyes hulladékok!
2020. április 21. Tovább ►
Új tűzoltó védőruhák az önkéntes tűzoltóknak
Név:
Email-cím:

 
arrow