logo
Főoldal -> A település -> XIII: KIsboldogasszony falunapok Csíkrákos -> Természetvédelem: ember és természet összhangja

Természetvédelem: ember és természet összhangja


Elkezdődött a Csíki-havasok, valamint a Csíki-medence és Csíki-havasok Natura 2000 természetvédelmi területek tudományos felmérése.
A 2018 szeptemberében tartott beharangozó konferencia után számos olyan beszerzést bonyolított le a Pogány-havas Kistérségi Társulás, amely révén sikerült hozzájutni a tudományos munka koordinálásához, valamint a kommunikációs és tudatosítási tevékenységek lebonyolításához szükséges irodai és terepen használható felszerelésekhez. A projektet koordináló csapat tagjai különböző felkészítőkön vettek részt, megkezdődtek a lakossági tájékoztatók és hamarosan elindulnak az iskolai tevékenységek is.
A gyermekeknek szóló kiadványunk heteken belül eljut az érintett települések iskoláiba. A tudományos felmérésre kiírt közbeszerzést az Omnia Development nyerte el. A két fél júniusban kötötte meg a szerződést. A megbízott cég feladata, hogy azonosítsa a két Natura 2000 területen kijelölt védett fajok és élőhelytípusok (24 madárfaj, 11 további állatfaj, 4 növényfaj és 13 élőhelytípus) előfordulását és konzervációs állapotát, valamint elemezze azokat a környezeti, társadalmi és gazdasági tényezőket, amelyek rövid és hosszú távon hatással lehetnek rájuk. Az eredmények alapján a 60 szakértőből álló csapat kidolgozza a védendő fajok és élőhelyek állagmegóvására és állapotjavítására vonatkozó teendőket. Ezeket különböző találkozókon  megvitatják a lakossággal és minden érdekelttel. Ezek képezik majd a fenntartási terv alapját, amely
hatályba lépését követően öt évig lesz érvényes és éves lebontásban tartalmazza a védelem érdekében előirányzott tevékenységeket. Fontos kiemelni, hogy a helyi közösségek részvétele nélkül sem a fenntartási terv elkészülése, sem pedig a hosszú távú védelem nem lehet sikeres. A felmérések eredményeit és a javasolt intézkedéseket egy térképalapú rendszerben összesítik, így a fenntartási terv elkészülte nagymértékben megkönnyíti majd a védett terület vonzáskörzetében esedékes beavatkozások engedélyezését is. Az elterjedési, veszélyeztetettségi adatok könnyen hozzáférhetővé válnak az engedélyezésben illetékes hatóságok számára, ugyanakkor a vállalkozók, a gazdálkodók is könnyebben tervezhetnek a körülmények ismeretében. Fontos hangsúlyoznunk, amit már korábban a konferencia során is kiemeltünk, hogy az európai védett területek hálózatában minden esetben előfordul valamilyen emberi tevékenység. Nálunk a természetvédelem az ember és a természet együttélésének összhangját jelenti. Ez az összhang pedig fokozottan jelen van térségünkben. Egy természetvédelmi terület számos lehetőséget kínál, ne tekintsünk rá úgy, mintha nyűg lenne számunkra. Ezúton szeretnénk felhívni az érintett lakosság figyelmét, hogy vegyenek részt a fenntartási terv kapcsán tartott fórumokon! A találkozók időpontjairól időben tájékoztatni fogjuk.
További információkért forduljanak hozzánk személyesen a Szépvíz, Szentmihály utca 18/B alatt található irodánkban, vagy keressenek fel a Pogány-havas Kistérség facebook oldalán, illetve látogassanak el a hamarosan megjelenő weboldalunkra, a www.csiknatura2000.com-ra.
A Pogány-havas Kistérségi
Társulás vezetősége
Vissza
Eseménynaptár
Hírek

Kisboldogasszony napok


Idén szeptember 6–8. között zajlanak községünkben a XV. Kisboldogasszony Falunapok. A rendezvénysorozat pénteken, szeptember 6-án 20 órától a Negyedévszázad negyedéve című dokumentumfilm vetítésével kezdődik a csíkrákosi kultúrotthonban. A film a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttesről készült. Rendezője Daczó Dénes. Közreműködnek a csíkrákosi Csalogány néptánccsoport táncosai. Szombaton, szeptember 7-én a göröcsfalvi kultúrotthon udvara lesz a rendezvények helyszíne. Délelőtt 10 órától kézműves műhelymunka kezdődik az újrahasznosításról (angol és magyar nyelven). 11 órától Aki keres, talál címmel helyismereti vetélkedőre kerül sor. 17 órától kapu- és kerítés avató lesz, amelyen fellép a Csalogány néptánccsoport, majd a Csernátoni Pántlika Néptánccsoport, a Szentkirályi férfikórus, a Gerendely férfikórus valamint a Kereki Nótások. Szombat este a NoSugar zenekar koncertezik. A falunapok vasárnapi, szeptember 8-i programján 17 órától a göröcsfalvi kultúrotthon udvarán a Madarasi népi zenekar, a Gerendely férfikórus, a Kereki nótások műsorát valamint a Székely góbék előadását láthatják az érdeklődők. Ugyancsak vasárnap 17 órától lehetőségük nyílik a helyi kézműveseknek, termelőknek, hogy bemutathassák és eladhassák termékeiket. A Polgármesteri Hivatal kéri az érintetteket, hogy minél többen éljenek a lehetőséggel, és szándékukat jelezzék előzetesen a hivatalban. Vasárnap este a magyarországi Góbé zenekar koncertjével zárul a rendezvénysorozat.

Vasárnap a kultúrális programok keretén belűl átadásra kerül a Bogátalji mozgalom által, a Hargita Megye Tanácsa által meghírdetett pályázatból vásárolt népviseletek átadása.

A XV. Kisboldogasszony falunapok támogatói: Hargita Megye Tanácsa, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Communitas Alapítvány.
2019. szeptember 06. Tovább ►

Takarékos közvilágítás


Lényegesen javul községünkben a közvilágítás, ennek ellenére kevésbé fogja megterhelni a helyi költségvetést, mint eddig, egy kormányprogramból megvalósuló projekt révén. Az Országos Településfejlesztési Programból (PNDL) keretében megújul Csíkrákos község közvilágítása. Minden villanyoszlopra új, energiatakarékos világítótest kerül: a nemzeti út mellé erősebb, a megyei út mellé kisebb, a községi utaknál még kisebb erősségű világítótesteket helyeznek el. A lámpatestek száma duplájára nő és 18 napelemes világítótestet is felszerelnek, de a fogyasztás 5-10% kevesebblesz, mint az eddig. A kivitelezést a csíkszeredai TIGRA WILL Kft. végzi. A beruházás értéke áfával együtt 430 ezer lej. A munkálatok szeptember végéig tartanak.
2019. augusztus 21. Tovább ►
Új tűzoltó védőruhák az önkéntes tűzoltóknak
Név:
Email-cím:

 
arrow