logo
Főoldal -> A település -> XIII: KIsboldogasszony falunapok Csíkrákos -> Természetvédelem: ember és természet összhangja

Természetvédelem: ember és természet összhangja


Elkezdődött a Csíki-havasok, valamint a Csíki-medence és Csíki-havasok Natura 2000 természetvédelmi területek tudományos felmérése.
A 2018 szeptemberében tartott beharangozó konferencia után számos olyan beszerzést bonyolított le a Pogány-havas Kistérségi Társulás, amely révén sikerült hozzájutni a tudományos munka koordinálásához, valamint a kommunikációs és tudatosítási tevékenységek lebonyolításához szükséges irodai és terepen használható felszerelésekhez. A projektet koordináló csapat tagjai különböző felkészítőkön vettek részt, megkezdődtek a lakossági tájékoztatók és hamarosan elindulnak az iskolai tevékenységek is.
A gyermekeknek szóló kiadványunk heteken belül eljut az érintett települések iskoláiba. A tudományos felmérésre kiírt közbeszerzést az Omnia Development nyerte el. A két fél júniusban kötötte meg a szerződést. A megbízott cég feladata, hogy azonosítsa a két Natura 2000 területen kijelölt védett fajok és élőhelytípusok (24 madárfaj, 11 további állatfaj, 4 növényfaj és 13 élőhelytípus) előfordulását és konzervációs állapotát, valamint elemezze azokat a környezeti, társadalmi és gazdasági tényezőket, amelyek rövid és hosszú távon hatással lehetnek rájuk. Az eredmények alapján a 60 szakértőből álló csapat kidolgozza a védendő fajok és élőhelyek állagmegóvására és állapotjavítására vonatkozó teendőket. Ezeket különböző találkozókon  megvitatják a lakossággal és minden érdekelttel. Ezek képezik majd a fenntartási terv alapját, amely
hatályba lépését követően öt évig lesz érvényes és éves lebontásban tartalmazza a védelem érdekében előirányzott tevékenységeket. Fontos kiemelni, hogy a helyi közösségek részvétele nélkül sem a fenntartási terv elkészülése, sem pedig a hosszú távú védelem nem lehet sikeres. A felmérések eredményeit és a javasolt intézkedéseket egy térképalapú rendszerben összesítik, így a fenntartási terv elkészülte nagymértékben megkönnyíti majd a védett terület vonzáskörzetében esedékes beavatkozások engedélyezését is. Az elterjedési, veszélyeztetettségi adatok könnyen hozzáférhetővé válnak az engedélyezésben illetékes hatóságok számára, ugyanakkor a vállalkozók, a gazdálkodók is könnyebben tervezhetnek a körülmények ismeretében. Fontos hangsúlyoznunk, amit már korábban a konferencia során is kiemeltünk, hogy az európai védett területek hálózatában minden esetben előfordul valamilyen emberi tevékenység. Nálunk a természetvédelem az ember és a természet együttélésének összhangját jelenti. Ez az összhang pedig fokozottan jelen van térségünkben. Egy természetvédelmi terület számos lehetőséget kínál, ne tekintsünk rá úgy, mintha nyűg lenne számunkra. Ezúton szeretnénk felhívni az érintett lakosság figyelmét, hogy vegyenek részt a fenntartási terv kapcsán tartott fórumokon! A találkozók időpontjairól időben tájékoztatni fogjuk.
További információkért forduljanak hozzánk személyesen a Szépvíz, Szentmihály utca 18/B alatt található irodánkban, vagy keressenek fel a Pogány-havas Kistérség facebook oldalán, illetve látogassanak el a hamarosan megjelenő weboldalunkra, a www.csiknatura2000.com-ra.
A Pogány-havas Kistérségi
Társulás vezetősége
Vissza
Eseménynaptár
Hírek

Falugyűlés


2019. november 17.-én, vasárnap, 12.00 órától a göröcsfalvi kultúrotthonban falugyűlésre kerül sor, mely keretén belül számos, a lakosságot érintő problémát szeretnénk átbeszélni.
A gyűlésre mindenkit nagy szeretettel várunk!
2019. november 13. Tovább ►

Idősek napi ünnepség

2019. október 20-án, vasárnap idősek napi rendezvényt szervez Csíkrákos Község Önkormányzata. A rendezvény társszervezői a Bogátalji Mozgalom, a Csíkrákos- Göröcsfalvi Nőszervezet, a 18. Zöld Péter Cserkészcsapat és a Cserei Mihály Általános Iskola.
A rendezvényre meghívást kap minden 70. életévét betöltött csíkrákosi- göröcsfalvi lakós.
A 11 órától kezdődő szentmise után a göröcsfalvi kultúrotthonban fellép a Csíkrákosi Csalogány Néptánccsoport, a Gerendely Férfikórús és Csíkrákosi Általános iskola diákjai.
A rendezvény fő támogatója Hargita Megye Tanácsa, Hargita Megye Tanácsának Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatósága.
2019. október 16. Tovább ►
Új tűzoltó védőruhák az önkéntes tűzoltóknak
Név:
Email-cím:

 
arrow