logo
Főoldal -> A település -> XIII: KIsboldogasszony falunapok Csíkrákos -> NÖVÉNYVÉDELMI ELŐREJELZÉS

NÖVÉNYVÉDELMI ELŐREJELZÉS


Az időjárási körülményeknek és a mezőgazdasági munkálatok kedveznek a rágcsálok   elterjedésének, úgy a mezőn mind a raktárakban. Környezetünkben a következő fajok károsíthatnak: mezei pocok (Mikrotus arvalis), közövséges vízipocok (Arvicola trrestris)vándorpatkány (Rattus norvegicus) és házi egér (Mus musculus). Ezek jelentős károkat okozhatnak úgy a mezőn, gyümölcsösökben mint a raktárakban. A veszteségek megelőzésére ajánlatos mérgezett csaléteket kihelyezni, mint például a BROMAKOL, aktiv járatonként 25-30g adagolással.

Megjegyzés: a kezeléshez más jóváhagyott, hasonló hatású növényvédőszert is lehet használni,azal a kitéttel, hogy a naprakész, hivatalos listán szerepeljen (Pest Expert).

Egyéb ajánlatok:
- Ha nem jelentős a rágcsálók jelenléte, akkor kapálással megsemisithetők a járatok és fészkek
- A kezelt területet ( MÉRGEZETT TERÜLET ) felszolító táblákkal kell jelezni.
- Tilos a legeltetés olyan teületeken ahol jelen vannak a csalétkek.
- A kezelések szükség esetén megimételhetők.
- A környezet védelme érdekében meg kell tenni minde szükséges lépést!
-Szigoruan be kell tartani a növényvédőszerek használati utasításait, a munkavédelmi szabályokat, a méhek védelméről szóló törvényt(Legea nr.383/2013).

Betartva a törvényi kereteket (Reg. (CE) Nr.1107/2009; HG nr,1559/2012 ; OG nr.4/1995; OG nr. 41/2007; HG nr.1230/2012, APIA-ANAF együtmüködési Protokoll nr. 160400/16.05.2014), a mezőgaszdászok akik növényvédő szereket tárolnak, vagy használnak, kötelesek legalább 3 évig megőrizni ezeknek a könyvelési és nyilvántartási dokumentumait.

  Minden vegyszeres kezelés elvégzése után a felhasználó köteles naprakész nyilvántartést vezetnie a kezelésről. Nyilvátartó táblázat letölthető itt!
-Ezen előirások betartása az APIA és a Megyei Növényvédelmi Hivatal alkalmazottai által lesz ellenőrizve.
-Ha a felhasználók nem tartják be a fent emlitett előírásokat, 8.000 – 10.000 lej értékbe büntethetők
Vissza
Eseménynaptár
Hírek

Ismét aktuális- a tarlóégetésről!

Felhívás!

Felhívjuk a gazdág figyelmét, hogy szigorúan tilos a tarló vagy a száraz növényzet meggyújtása. A tiltás megszegése magánszemélyek esetében 3000–6000 lej, míg jogi személyek esetében 25–50 ezer lejes bírságot von maga után.
Arra kérjük a lakosságot, hogy ne égessék fel a tarlót, ne gyújtsák meg a száraz leveleket, mert mindamellett, hogy környezetszennyező hatása van és a talajra olyan negatív hatást gyakorol, aminek kijavítása több évbe is beletelhet, a szél miatt nagy a lángok terjedésének veszélye károsítva ezáltal a szomszédos területeket is.
2021. március 05. Tovább ►

Ingyenes tavaszi lomtalanítás


Csíkrákos Község Polgármesteri Hivatala és az ECO-Csík K.F.T. tavaszi lomtalanítást szervez március 25-én, csütörtökön, 7.00 órától.
A lomtalanítás alkalmával minden, a kapu elé kihelyezett nagyobb terjedelmű hulladék (bútor, edények, egyéb feleslegessé vált eszközök, elektronikai hulladék, matracok, ágyneműk, ruhaneműk,
gumiabroncsok egyéb, a kukába nem férő műanyag, fém hulladékok) elszállításra kerül. A nagyméretű tárgyakat (pl. ágy, szekrény) szétszedett állapotban kell kihelyezni úgy, hogy az kézi erővel könnyen mozgatható legyen.

Kérjük, hogy az ilyen jellegű hulladékot legkésőbb reggel 7 óráig a kihelyezni szíveskedjenek!


 
2021. március 05. Tovább ►
Új tűzoltó védőruhák az önkéntes tűzoltóknak
Név:
Email-cím:

 
arrow