logo
Főoldal -> A település -> XIII: KIsboldogasszony falunapok Csíkrákos -> NÖVÉNYVÉDELMI ELŐREJELZÉS

NÖVÉNYVÉDELMI ELŐREJELZÉS


Az időjárási körülményeknek és a mezőgazdasági munkálatok kedveznek a rágcsálok   elterjedésének, úgy a mezőn mind a raktárakban. Környezetünkben a következő fajok károsíthatnak: mezei pocok (Mikrotus arvalis), közövséges vízipocok (Arvicola trrestris)vándorpatkány (Rattus norvegicus) és házi egér (Mus musculus). Ezek jelentős károkat okozhatnak úgy a mezőn, gyümölcsösökben mint a raktárakban. A veszteségek megelőzésére ajánlatos mérgezett csaléteket kihelyezni, mint például a BROMAKOL, aktiv járatonként 25-30g adagolással.

Megjegyzés: a kezeléshez más jóváhagyott, hasonló hatású növényvédőszert is lehet használni,azal a kitéttel, hogy a naprakész, hivatalos listán szerepeljen (Pest Expert).

Egyéb ajánlatok:
- Ha nem jelentős a rágcsálók jelenléte, akkor kapálással megsemisithetők a járatok és fészkek
- A kezelt területet ( MÉRGEZETT TERÜLET ) felszolító táblákkal kell jelezni.
- Tilos a legeltetés olyan teületeken ahol jelen vannak a csalétkek.
- A kezelések szükség esetén megimételhetők.
- A környezet védelme érdekében meg kell tenni minde szükséges lépést!
-Szigoruan be kell tartani a növényvédőszerek használati utasításait, a munkavédelmi szabályokat, a méhek védelméről szóló törvényt(Legea nr.383/2013).

Betartva a törvényi kereteket (Reg. (CE) Nr.1107/2009; HG nr,1559/2012 ; OG nr.4/1995; OG nr. 41/2007; HG nr.1230/2012, APIA-ANAF együtmüködési Protokoll nr. 160400/16.05.2014), a mezőgaszdászok akik növényvédő szereket tárolnak, vagy használnak, kötelesek legalább 3 évig megőrizni ezeknek a könyvelési és nyilvántartási dokumentumait.

  Minden vegyszeres kezelés elvégzése után a felhasználó köteles naprakész nyilvántartést vezetnie a kezelésről. Nyilvátartó táblázat letölthető itt!
-Ezen előirások betartása az APIA és a Megyei Növényvédelmi Hivatal alkalmazottai által lesz ellenőrizve.
-Ha a felhasználók nem tartják be a fent emlitett előírásokat, 8.000 – 10.000 lej értékbe büntethetők
Vissza
Eseménynaptár
Hírek

Adófizetés 2021A helyszínen való bankkártyás fizetés mellett,   internetes felületen is lebonyolítható a helyi adók, illetékek kifizetése az erre a célra létrehozott országos program igénybevételével. A www.ghiseul.ro felületen regisztrálás után egy automatikus jelszót és felhasználó nevet kap az ügyfél, melyet kicserélhet egy általa megadott jelszóval és felhasználó névvel. A regisztáció mindössze 3 percet vesz igénybe, ennek lépéseit bemútatja az itt található videó.
Az online adózás alapvető feltétele, hogy érvényes bankkártyával rendelkezzen az ügyfél.
 
Március 31-ig az egy összegben kifizetett épület, terület és gépjármű utáni adók esetében fizikai személyeknek 5 százalékos adókedvezményben részesülnek.
A polgármesteri hivatalban, az adó és illetékek osztály munkatársai, munkanapokon 9-14 óráig fogadják az ügyfeleket.
2021. január 11. Tovább ►

Néptáncoktatás Csíkrákoson

Bár a járványnak köszönhetően nehéz, de mégis tartalmas időszakot zárt a csíkrákosi- göröcsfalvi csalogány néptáncegyüttes. Az elmúlt időszakban kimaradtak a külföldi fellépéseink, ezt valamilyen szinten helyi fellépésekkel, táncpróbákkal helyetesítettük. Idén elmaradtak a már hagyománnyal bíró rendezvényeink mint például az idősek napi rendezvény, a falunapok, az iskola tanévzáró ünnepsége, a március 15-i megemlékezés ezért kevesebb lehetőség volt a tanultak bemutatására. Bízunk benne, hogy a 2021-es esztendő nem hozszigorításokat és potólhatjuk a kimaradt fellépéseket.
Az idén, a Hargita Megye Tanácsa által meghirdetett kulturális programnak köszönhetően a néptánccsoportunk is anyagi támogatásban részesült, melynek köszönhetően sikerült fedezni a néptáncoktató tiszteletdíját. Köszönet érte!
2020. október 10. Tovább ►
Új tűzoltó védőruhák az önkéntes tűzoltóknak
Név:
Email-cím:

 
arrow