logo
Főoldal -> Hírek -> Tánc világnapja Csíkrákoson

Tánc világnapja Csíkrákoson

2015 május 3-án, a Bogátalji Mozgalom Csíkrákos és Göröcsfalva egyesület a tánc világnapja alkalmából táncházat (tavaszi bált) szerveztünk Csíkrákos községben a település aprajának és nagyjának. Az esemény nem valósulhatott volna a meg a Communitas, illetve Csíkrákos Község Önkormányzata támogatása nélkül, aki térítés nélkül az egyesület rendelkezésre bocsátotta a helyi kultúrotthont.
Célunk hasonló rendezvények megszervezésével a hagyományos népi kultúra megőrzése, ápolása és az iránta való elhivatottság felébresztése a fiatalokban, kiemelve a tánc közösségépítő erejét.

A rendezvény végső kicsengésének köszönhetően, nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy az idei év eddigi legsikeresebb megvalósításának tekinthetjük. Közel 200 résztvevőt sodort be a helyi kultúrházba a táncház, illetve a ’Tavaszi bál’ híre. A bogát régió 4 tánccsoportját hívtuk meg, a rendezvényre, hogy lépjenek fel és műsorukkal kedveltessék meg a helyi fiatalsággal a néptáncot. Helyi zenészek kísérték a táncosokat és énekeseket. Meghívottjaink között jelen volt a vacsárcsi néptáncegyüttes, a csikszentmihalyi neptánccsoport, a madéfalvi Rokolya néptánccsoport illetve fellépet még a helyi fiatalokat tömörítő Csalogány néptáncegyüttes. Fellépésük alatt mindenki hagyományos, a településnek megfelelő székely ruhát viselt. Ezáltal könnyen másokban is fellehet ébreszteni a népviselet iránti szeretet és tiszteletet. A kulturális műsort követően kezdődött a táncház, ahol felcsíki, marosszéki, és sóvidéki néptáncot lehetett tanulni a fellépőktől, oktatóiktól, illetve aki ez iránt nem érdeklődött saját belátása szerint szórakozhatott.

A táncház által megmozgatott célközönség több korosztályt is lefedett, a változatos programnak köszönhetően. A táncház a kicsik körében volt a legsikeresebb. A rendezvényt korai időpontban kezdtük, hogy családosok és kisgyerekesek is jelen lehessenek. A kulturális műsor az idősebbeket örvendeztette meg. A fiatal korosztály a báli hangulat miatt jött el. A zene és mulatság hajnalhasadásig tartott. A résztvevők visszajelzései alapján fontos, hogy „hagyományt” teremtsünk ezzel a rendezvénnyel. Mivel a rendezvény kora délután kezdődött fiatal családosok és gyermekek számára egy élmény volt az esemény. Közös tánccal és énektanulással, mozgásgyakorlatok és táncos ismerkedő gyakorlatok révén értük el azt, hogy rövid időn belül egy laza szerkezetű csapattá kovácsolódjanak. A kulturális műsor, ahol minden település tánccsoportja saját településükre jellemző koreográfiát mutattak be az idősebb korosztály számára nyújtott legfőképpen szórakozási lehetőséget. Az esti órákban pedig a fiatalok számára nyílt lehetőség a szórakozásra. Programunk megszervezésével felhívtuk az emberek figyelmét a tánc közösségformáló erejére.

Marta Grahamet idézve ’A tánc a lélek rejtett nyelve’ ezért fontosnak találjuk, hogy korán elkezdődjön a gyermekek ez irányú neveltetése, hiszen azok, akik idejébe megszeretik a táncot, olyan nyelvbeszédet tudhatnak, magukénak melyet sajnos sokan nem ismernek, és nem értékelnek. A tánc egyben egy önkifejezési forma, szórakozási lehetőség illetve közösségformáló hatása is van. Közös örökségünk melynek megőrzése és ápolása a mi feladatunk. Ugyancsak a programnak köszönhetően a helyi táncmester elmondása szerint, a helyi tánccsoport létszáma megnövekedett.
Vissza
Eseménynaptár
Hírek

Csíkrákos választási körzet választási irodájának programja

2024. április 16. Tovább ►

Felcsíki Egyházi Kórustalálkozó

2024. április 04. Tovább ►
Új tűzoltó védőruhák az önkéntes tűzoltóknak
Név:
Email-cím:

 
arrow