logo
Főoldal -> Hírek

Hírek

Csapatépítőn a Csíkrákosi Cserei Mihály Általános Iskola diákjai

Idén első alkalommal díjmentesen vehettek részt a gyergyószentmiklósi Pro Terra alapítvány által szervezett csapatépítő programon a Cserei Mihály Általános Iskola VI. osztályos diákjai.
Mint megtudtuk, az átlagosnál energikusabb, pörgőbb csapatnál kihívás volt az egymásra figyelés, az elcsendesedés elérése, ami akadályokat szült, ezért a foglalkozás alatt azon dolgoztunk, hogy az osztályközösség tagjai felismerjék: a problémák csak akkor oldódnak meg, ha az osztályból mindannyian akarják azt.
A program végén a gyerekek csoportosan megfogalmazták, hogy van bennük számos érték, belátták, együttes erővel, közös céllal ők is képesek megoldani nehézségeket, megértették, hogy elsődleges szempont a feladatok végrehajtásában az elcsendesedés és a helyes stratégiák kiválasztása.


Impressio kulturális napok
VII. alkalommal került megszervezésre Csíkrákoson az Impresszió kulturális napok, mely keretén belül igényes kulturális programokon vehettek részt a jelenlevők. Fellépett többek között a gyergyószentmiklósi Csalamádé tábor, az Eddmegleves című  zenés vigjátékával, a Csíkmadarasi Népi Zenekar, a Csíkrákosi Gerendely Férfikórus és a magyarországi GÓBÉ zenekar .
A rendezvényt a Hargita Megye Tanácsa, Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT és a Communitas Alapítvány támogatta.

            

Védőfelszerelésekkel gazdagodott a Csíkrákosi-Göröcsfalvi Önkéntes Tűzoltók Egyesülete
A XIV. Kisboldogasszony falunapok megnyitóján, ünnepélyes keretek között adtuk át, 2018. szeptember 7-én 10 órától a csíkrákosi kultúrotthonban a csíkrákosi-göröcsfalvi önkéntes tűzoltók számára, a Hargita Megye Tanácsa által meghirdetett pályázati kiíráson nyert védőfelszereléseket. A pályázathoz az önrészt a göröcsfalvi Kokojzavész és a csíkrákosi Pogányvár közbirtokosságok, valamint Csíkrákos Község Önkormányzata biztosították. A pályázat lebonyolítója a Bogátalji Mozgalom Egyesület.
Bogáti Lelátó
Többéves szünet után újra kezében foghatja községünk lapját, a Bogáti Lelátót. Az első lapszám megjelenésétől kezdve az ­volt a célunk, hogy a helyi közösség lapja közösségünk krónikája legyen. Ez ma sincs másként. Időközben behálózott minket is a digitális világ, percről percre követhetjük a nagyvilág eseményeit, tévében, rádióban vagy az interneten, de ebben a nyitottnak tűnő világban sokszor nem tudjuk, mi történik a szomszédos utcában, Alszegben, Felszegben vagy éppen községünk másik településén. Éppen ezért Csíkrákos és Göröcsfal­va krónikája szeretne lenni a lap, amely rögzíti, bemutatja a közösség számára jelentős dolgokat, azokat, amelyek igazán csak nekünk, helyieknek fontosak. Közösségünk meghatározó magaslata a Bogát-hegy, onnan be lehet látni a településeket, és onnan nézve sokszor más-más dimenzióba kerülnek a problémák, mint amikor a fal­vakból nézzük. A hegyről lenézve sokszor tisztábban, egyértelműbben látszanak a dolgok. Ezért is választottuk egykor lapunknak a Bogáti Lelátó nevet, hogy az ebbe leírtak segítsenek a dolgok jobb megértésében, a tisztánlátásban, a tervezésben.
Tegyük a közösség lapjává a Bogáti Lelátót. Legyenek mindannyian ol­vasói és egyben írói is lapunknak!
Császár Attila
polgármester
A lap megjelenését a Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT támogatja
Védőfelszerelések átadása az önkéntes tűzoltóknak
Ünnepélyes keretek között adódnak át, 2018 szeptember 7-én 10 órától, a csíkrákosi kultúrotthonban, a csíkrákosi-göröcsfalvi önkénes tűzoltók számára, a Hargita Megye Tanácsa által meghirdetett pályázati kiíráson nyert védőfelszerelések. A pályázathoz az önrészt a göröcsfalvi Kokojzavész és a csíkrákosi Pogányvár közbirtokosságok biztosították. A pályázat lebonyolítója a Bogátalji Mozgalom egyesület.
Kulturális programok sokasága a XIV. Kisboldogasszony napok alkalmából
Kulturális programok sokaságával kényezteti a látogatókat az idei Kisboldogaszony falunapok rendezvénysorozata. Pénteken este 19 órától az Eddmegleves című zenés vígjátékot láthatjuk a gyergyószentmiklósi Csalamádé szinjátszói előadásában, a csíkrákosi kultúrotthonban, szombaton 20 órától a magyarországi Góbé zenekar koncertezik a göröcsfalvi kultúrotthon udvarán, majd ezt követően a a zenekar táncházat muzsikál. Vasárnap a Gerendely férfikórus, a Csíkmadarasi Népi Zenekar, Székely Góbék előadása, a madéfalvi Mereklye néptánccsoport, a madéfalvi Rokolya énekegyüttes előadása kerül terítékre. Az estét NoName koncert zárja.
Támogatók:

     





A Góbé zenekar Csíkrákoson

A XIV. Kisboldogasszony falunapok alkalmából Csíkrákoson koncertezik a Gobé zenekar. 
A koncert után táncház a Góbé zenekarral, a göröcsfalvi kultúrotthonban.
Támogató:
Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT
Góbé zenekar:
A Góbé zenészeinek természetes az autentikus népzene jelenléte a városi kultúrában, amit saját zenei anyanyelvként, önkifejezésként használnak. Ugyanilyen magától értetődő a könnyű- és a klasszikus zene jelenléte zenéjükben, hiszen ezek is kulturális identitásuk részei. Produkciójuk népzenének nem elég autentikus, könnyűzenének túl folkos, s a komolyzenei hatások miatt pedig végképp besorolhatatlan."
Demokráciára és a szolidaritásra épülő Európai Unió

A Bogátalji Mozgalom Csíkrákos és Göröcsfalva Egyesület szeptember 06-09 között rendezi meg a „Demokráciára és a szolidaritásra épülő Európai Unió” című rendezvényét, melynek támogatója az  Európai Unió az Európa a polgárokért program keretén belül.

A projekt célja, hogy segítse a polgárokat az Unió történelmének, működésének alaposabb megismerésében, az uniós szakpolitikák és döntéshozatali folyamatok megértésében, miközben aktív szerepvállalásra és demokratikus részvételre ösztönzi őket. A projekt emellett kiemelt figyelmet szentel az európai identitás, a tolerancia és egymás kölcsönös megértésének erősítésére is.

Partnerek: Boda Község Önkormányzata (HU),  Jászladány Nagyközségi Önkormányzata (HU), Rieska-Leader ry (FI), Szilas Község (SK) és Óromhegyes Helyi Közösség (SRB).

A három napos rendezvényre szeretettel várunk minden érdeklődőt, polgárokat, helyi és regionális állami hatóságokat, helyi önkormányzatokat képviselő nonprofit szervezeteket, civil társadalmi szervezeteket, valamint oktatási és kulturális intézmények képviselőit.
Pályázat a Gerendely férfikórus viselettárának bővítésére
Pozitív elbírálásban részesült a Bogátalji Mozgalom pályázata, melyet a Hargita Megye Tanácsa által kiírt népviseletes programhoz nyújtott be. A pályázat révén, a férfikórus viselettára 15 székely mellénnyel bővül. Az pályázathoz szükséges önrészt a Csíkrákos Község Önkormányzata, , a  csíkrákosi Pogányvár közbirtokosság és a göröcsfalvi Kokojzavész közbirokosság biztosította.
Lábtoll-labda bajnokságon járt az egyetlen székelyföldi csapat


A huszonharmadik alkalommal megrendezett Hungarian Open Lábtoll-labda bajnokságról tért haza a napokban Székelyföld egyetlen lábtoll-labda csapata. A vidékünkön még ismeretlennek számító sportot 2016 óta űzik a göröcsfalvi-csíkrákosi fiatalok, akik már abban az évben Európai Bajnokságon képviselték Romániát.

A Mezei István, Ráduly Botond és Vizoli Zsombor alkotta hármas a magyarországi Újszánon Franciaország, Olaszország, Németország, Csehország, Szerbia, Ausztria és a házigazda Magyarország csapatai mellett állt pályára a Hungarian Open 23. kiadásán.  A 35 résztvevő csapatból 32. helyezést ért el a göröcsfalvi és csíkrákosi fiatalokból álló csapat, de sok-sok biztatást kaptak a Magyar Lábtoll-ladba Szövetség részéről a folytatásra.

A csapat lelkesedése töretlen – erről sajtótájékoztatón is beszámolták a fiatalok, hangsúlyozva, hogy a következő időszakban folytatják rendszeres  felkészülésüket, edzéseiket. A térségünkben még újdonságnak számító sportág iránt érdeklődők betekintést nyerhetnek a sportba minden szombaton 18 órától a csíkrákosi iskola sporttermében, ahol nyílt edzéseket tart a csapat.

Az egyetlen székelyföldi lábtoll-labda csapat tagjai fontosnak tartják, hogy minél több nemzetközi tornán vegyenek részt, ilyenkor lehetőségük nyílik arra, hogy rutinosabb csapatok játéktechnikájával ismerkedjenek.

A csíkrákosi-göröcsfalvi csapat ezúttal a tápióbicskei 24 órás lábtoll-labda maratonra kapott meghívást.
Néptáncoktatás
Tematikus tábor ifjaknak- Pogányvár
Táborfelhívás!
2018 június 23-24 között, a Csíkrákosi Bogátalji Mozgalom ifjúsági szervezet, kiétnapos fjusági tábort szervez a Pogányvár környékén. A táborba azon ifjak jelentkezését várjuk akik szívügyüknek tartják a Pogányvár szellemi és környezeti értékét, szeretik a természet közelségét, szeretik a csapatmunkát és a kihívásokat.

Jelentkezni a 0742036863-as telefon számon lehet.
A rendezvény támogatója a HARGITA MEGYE TANÁCSA és a COMMUNITAS ALAPÍTVÁNY.


Gyermeknap Csíkrákos községben

A gyermeknap programja:
10.00- Világszép Nádszál- bábelőadás a gyergyószentmiklósi Halvirág bábszínház előadásában
11.00- kézműves foglalkozások, bábkészítés
12.00- A fotózás kezdetei- embernagyságú Camera Obscura* (sötétkamra) a kultúrotthon udvarán.
Állandó program: óriáscsúszda, Zsombi bohóc, arcfestés.

* A tavaly néhányan már kipróbáltuk, 12.00-tól ismét vár Szabó Károly fotóművész és megtanít lyukkamerát készíteni, majd ki is állítjuk az azzal készített fényképedet.

Mindenkit szeretettel várunk!

Szervezők:
Csíkrákos Község Önkormányzata, Bogátalji Mozgalom Csíkrákos és Göröcsfalva, 18. Zöld Péter cserkészcsapat, Csíkrákos- Göröcsfalvi Nőszervezet, Cserei Mihály Általános Iskola.

Támogató:
Hargita Megye Tanácsa
Értesítés- D212 nyilatkozat

Az 1938/2018.04.26 és a 4735/2018.05.07 pénzügyi rendelet értelmében kereskedelmi tevékenységet folytató magán és jógi személyek, valamint mezőgazdaság, állattenyéstés és erdőgazdálkodásból származó jövedelemmel rendelkező személyek kötelesek letenni a D212-nyilatkozatot.

Ezen nyilatkozat kitöltésében és letevésében segítséget nyújtanak a megyei Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal munkatársai, 2018. június 4-én, 12 órakor, a csíkrákosi kultúrotthonban. A D212-es nyilatkozatra vonatkozó mellékletek
Falugyűlés


Április 8-án, vasárnap, 12.00 órától a göröcsfalvi kultúrotthonban falugyűlésre került sor, mely keretén belül Császár Attila polgármester ismertette a folyamatban lévő beruházásokat, vázolta az elkövetkező időszak terveit. Szó esett többek között az ingyenes telekkönyvezésről, a legeltetési törvényről, az utak aszfaltozásáról, játszótér építéséről, a mezei utak felújításáról, helyi költségvetésről valamint a buszmegálló megépítéséről.

A rendezvény meghívottja volt Köllő Miklós építész, területrendezési szakember, aki ismeretette a résztvevőkkel a Csíkrákos községről készült történeti és faluképvédelmi tanulmányt.




Ismét igényelhető a mezőgazdasági támogatás
Március 1. és május 15. között nyújthatják be az egységes agrártámogatási kérelmeket azok a gazdák, akik a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökségtől (APIA) kérnek támogatást.
A területalapú támogatási kérelmet kizárólag online, az IPA-Online applikációval, a http://lpis.apia.org.ro/ címen lehet kitölteni.  A területre vonatkozó összes dokumentumnak érvényben kell lennie a kérés benyújtásának pillanatában.
Lábtoll nyílt edzés Csíkrákoson


A Magyar Lábtoll-labda Szövetség segítségével és közreműködésével 2017-ben megalakult Erdélyben, Csíkrákoson a lábtoll-labda férfi ifjúsági csapat.

2018. március 2-án pénteken 18 órától, a Cserei Mihály Általános Iskola tornatermében, a csíkrákosi csapat nyílt edzést tartott. A nagy népszerûségnek örvendő esemény elsődleges célja a labdajáték népszerűsítése és új csapattagok toborzása volt.
A folyamatosan bővűlő csapatban mindig van helye az újonnan érkezőknek. Ha szeretnél a csapathoz tartozni, vagy csak egyszerűen  kiptóbálni ezt a labdajátékot vedd fel a kapcsolatot Vizoli Zsomborral. Tel: 0742036863

A csapat támogatója a Csíkrákos Önkormányzata
Álláshirdetés
Csíkrákos Polgármesteri Hivatala versenyvizsgát szervez a hivatal mezőgazdaság és urbanisztikai osztályon az alábbi köztisztviselői üres állás betöltésére:

1 szakfelügyelő I. osztály –  második szakmai fokozat -

Részvételi feltételek: felsőfokú  végzettség záró vizsgával, 5 év szakmai tapasztalat, a köztisztviselők jogállásáról szóló 1999/188-as újraközölt törvény 54-es cikkely előírásai, valamint a 2008/611-es sz. kormányhatározat 49-es cikkely előírásai.

Versenyvizsga ídőpontja: 2018.február 19, 10 óra – írásbeli; 2018.február 23, 10 óra – szóbeli.
Helyszín: Csíkrákos 232 szám, polgármesteri hivatal.

A beiratkozási dossziét Csíkrákos polgármesteri hivatal székhelyén lehet letenni a hirdetés megjelenésétől számitott-a Hivatalos Közlöny III.részében – 20 napon belül (2018. Február 7 -ig).

Könyvészeti anyagot, beiratkozási formanyomtatványt, valamint bővebb felvilágiosítást Csíkrákos polgármesteri hivatalánál kaphatnak az érdeklődők.

Hivatali telefonszám: 0266379237.
Könyvészet/Bibliografie
Adózás Csíkrákos községben
Községünkben nem növekedett az adó 2018-ban, a helyi adókat és illetékeket továbbra is a 2017-es értékek szerint, január 15-től lehet befizetni.

Újításnak számít, hogy helyszínen bankkártyával is lehet fizetni, februártól pedig bevezetjük az online fizetési rendszert is.

Akik március végéig eleget tesznek egész éves adókötelezettségüknek, ötszázalékos kedvezményben részesülnek.

Ügyfélfogadás naponta 8.00 és 14.00 óra között.
Megszólal a légvédelmi sziréna- csak gyakorlat!
Ellenőrzi a riadóztatási rendszer működését a csíkrákosi katasztrófavédelem, így csíkrákoson ma, 2018 január 3-án, 10 és 12 óra között megszólal a légvédelmi sziréna. A gyakorlat célja tudatosítani a lakosság körében a hangjelzések jelentését. Ebben az időszakban a katasztrófára figyelmeztető öt, egyenként 16 másodpercig tartó jelzés hallható.
Eseménynaptár
Hírek

Csíkrákos választási körzet választási irodájának programja

2024. április 16. Tovább ►

Felcsíki Egyházi Kórustalálkozó

2024. április 04. Tovább ►
Új tűzoltó védőruhák az önkéntes tűzoltóknak
Név:
Email-cím:

 
arrow