logo
Főoldal -> Hírek

Hírek

A Bogáti Lelátó január-márciusi lapszáma
Néptáncoktatás program Csíkrákoson

A járvány megfékezésére hozott szígorításoknak köszönhetően nehéz, de mégis tartalmas időszakot zárt a csíkrákosi- göröcsfalvi csalogány néptáncegyüttes. Az elmúlt időszakban kimaradtak a külföldi fellépéseink.  Idén ismét elmaradtak a már hagyománnyal bíró rendezvényeink mint például az idősek napi rendezvény, , az iskola tanévzáró ünnepsége, a március 15-i megemlékezés ezért kevesebb lehetőség volt a tanultak bemutatására. Bízunk benne, hogy a 2022-es esztendő nem hoz szigorításokat és potólhatjuk a kimaradt fellépéseket.
Az idén, Hargita Megye Tanácsa éltal meghirdetett kulturális programnak köszönhetően a néptánccsoportunk is anyagi támogatásban részesült, melynek köszönhetően sikerült fedezni a néptáncoktatók tiszteletdíját.
Köszönet érte!

BOGÁT UTCAI VASÚTI ÁTJÁRÓ FELÚJÍTÁSA

Hétfőn, 2021. október 4-én, elkezdődik a Bogát utcai vasúti átjáró felújítása. A munkálatok körülbelül 10 napig tartanak, ezalatt az átjáró le lesz zárva a forgalom előtt, csak a hazajáró tehéncsorda számára biztosítják az átjárást.
Kérjük, hogy a munkálatok ideje alatt használják az alternatív útvonalakat!
ÚJ TŰZOLTÓ VÉDŐRUHÁK AZ ÖNKÉNTES TŰZOLTÓKNAK.

Hargita Megye Tanácsának, az önkéntes tűzoltók számára kiírt pályázatán, sikeresen pályázott a Bogátalji Mozgalom Egyesület. A pályázat révén nyert összegből professzionális védőruhákat vásárolnak a csíkrákosi és göröcsfalvi önkéntes tűzoltók részére.
A pályázathoz szükséges önrészt a Göröcsfalvi Kokojzavész és a Csíkrákosi Pogányvár közbirtokosságok biztosították.
KÉPPOÉZIS vándorkiállítás
z irodalom és a képzőművészet találkozásának sajátos, nálunk kevésbé ismert műfaját, a KÉPPOÉZIST hivatott népszerűsíteni a gyergyószentmiklósi Pro Terra Alapítvány vándorkiállítása. A községünk kiállítóterme 2021. december 1-15. között ad otthont a különleges kiállításnak. Részletek:

A KÉPPOÉZIS bármilyen irodalmi szöveg kisatírozását jelenti, mely során az alkotó célja a szöveg egy részének elrejtésén vagy kiemelésén keresztül új tartalmak felszínre hozása. A végeredmény így lehet egy egyszerű fekete-fehér satírozott kép, melyben kirajzolódik egy üzenet, vagy létrejöhet akár egy művészeti alkotás is. A képpoézis célja, hogy új szereppel ruházza fel a félredobott, enyészetre ítélt könyveket, ráirányítsa a figyelmet az irodalom és képzőművészet összhangjának egyedi módszerére, alkotásra szólítani az irodalmat, költészetet kedvelőket, megszólítai a különböző képzőművészeti területen alkotó művészeket.

A kiállítás a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt támogatásával valósul meg, november és december folyamán három helyszínen 33 alkotás kerül bemutatásra. 2021. november 17-től elsőként Csíkszeredában, a Kájoni János Megyei Könyvtárban mutatják be, majd decemberben a csíkrákosi kultúrotthonban és a gyergyószentmiklósi Tanulók Házában láthatja a kiállítást a közönség.



Impresszió kulturális napok

IMPRESSZIÓ KULTURÁLIS NAPOK
A háromnapos kulturális eseménysorozat méltó befejezése: Transylmania koncert
Az esemény fő támogatója a Hargita Megye Tanácsa.
Köszönjük a közreműködőknek, résztvevőknek, önkénteseknek, támogatóknak, és mindenkinek, aki valamilyen formában hozzájárult a rendezvénysorozat sikeres megvalósításához!
Impresszió kulturális napok

A Bogátalji Mozgalom Csíkrákos és Göröcsfalava egyesület sikeresen pályázott a Hargita Megye Tanácsának "Kulturális programok támogatása a 2021-es évben" kiírásán.
Az egyesületnek megítélt összegből a hangosítást és a Transylmania zenekar koncertjét valósítják meg.
A pályázathoz szükséges önrészt az egyesület saját forrásból biztosítja.

Demokráciára és a szolidaritásra épülő Európai Unió

A Bogátalji Mozgalom Csíkrakos és Göröcsfalva Egyesület szeptember 2-5 között rendezi meg a „Demokráciára és a szolidaritásra épülő Európai Unió” cimű rendezvényét, melynek támogatója az  Európai Unió az Európa a polgárokért program keretén belül.

A projekt célja, hogy segítse a polgárokat az Unió történelmének, működésének alaposabb megismerésében, az uniós szakpolitikák és döntéshozatali folyamatok megértésében, miközben aktív szerepvállalásra és demokratikus részvételre ösztönzi őket. A projekt emellett kiemelt figyelmet szentel az európai identitás, a tolerancia és egymás kölcsönös megértésének erősítésére is.

Partnerek: Boda Község Önkormányzata (HU), Jászladány Nagyközségi Önkormányzata (HU), , Szilas Község (SK) és Óromhegyes Helyi Közösség (SRB).

A három napos endezvényre szeretettel várunk minden érdeklődőt, polgárokat, helyi és regionális állami hatóságokat, helyi önkormányzatokat képviselő nonprofit szervezeteket, civil társadalmi szervezeteket, valamint oktatási és kulturális intézmények képviselőit.

A részletes progammal hamarosan jelentkezünk!
Eu program beharangozó
Napsütés, móka, jókedv, gyermekzsivaj

"Örömöm sokszorozódjék a te örömödben" Weöres Sándor
Színes és tartalmas programok várták a csíkrákosi gyermeknapok alkalmával a résztvevőket. Bábelőadás, gyermekkoncert, kézműves foglalkozások, arcfestés, népi játékok tanítása,  gyermekjátékok tették színesebbé a gyermekeink élményvilágát. Na és persze a bohóc! Ő lassan már a rendezvény kabalája, nem is hagyták még egy percre sem nyugton a gyermekek. Jól állta a sarat, esetünkben inkább a tűző napsütést.
Köszönjük a szervezőknek és a támogatóknak, hogy lehetőséget adtak szülőknek és gyerekeknek egyaránt, hogy játszva tanuljanak, tanulva játszanak e napon.
Szervezők: Bogátalji Mozgalom Csíkrákos és Göröcsfalva, 18. Zöld Péter Cserkészcsapat, Cserei Mihály Általános Iskola, Csíkrákos Polgármesteri Hivatala
Támogatók: Csíkrákos Polgármesteri HivatalaCommunitas Alapítvány


Ismét aktuális- a tarlóégetésről!
Felhívás!

Felhívjuk a gazdág figyelmét, hogy szigorúan tilos a tarló vagy a száraz növényzet meggyújtása. A tiltás megszegése magánszemélyek esetében 3000–6000 lej, míg jogi személyek esetében 25–50 ezer lejes bírságot von maga után.
Arra kérjük a lakosságot, hogy ne égessék fel a tarlót, ne gyújtsák meg a száraz leveleket, mert mindamellett, hogy környezetszennyező hatása van és a talajra olyan negatív hatást gyakorol, aminek kijavítása több évbe is beletelhet, a szél miatt nagy a lángok terjedésének veszélye károsítva ezáltal a szomszédos területeket is.
Ingyenes tavaszi lomtalanítás

Csíkrákos Község Polgármesteri Hivatala és az ECO-Csík K.F.T. tavaszi lomtalanítást szervez március 25-én, csütörtökön, 7.00 órától.
A lomtalanítás alkalmával minden, a kapu elé kihelyezett nagyobb terjedelmű hulladék (bútor, edények, egyéb feleslegessé vált eszközök, elektronikai hulladék, matracok, ágyneműk, ruhaneműk,
gumiabroncsok egyéb, a kukába nem férő műanyag, fém hulladékok) elszállításra kerül. A nagyméretű tárgyakat (pl. ágy, szekrény) szétszedett állapotban kell kihelyezni úgy, hogy az kézi erővel könnyen mozgatható legyen.

Kérjük, hogy az ilyen jellegű hulladékot legkésőbb reggel 7 óráig a kihelyezni szíveskedjenek!


 
Álláshirdetés

Csíkrákos község polgármesteri hivatala, a 286/2011 és a 1027/2014-es kormányzati határozatokban foglaltak alapján versenyvizsgát hirdet a hivatal székhelyén, közösségi egészségügyi asszisztens állás
betöltésére.

Az írásbeli vizsga időpontja 2021.03.25, 10 óra, a szóbeli vizsga időpontja 2021.03.26, 13 óra
A vizsgák helyszíne: Csíkrákos 232 szám, a polgármesteri hivatal épülete
A vizsgán való részvétel feltételei:
- a 286/2011-es kormányzati határozat, 3. cikkelyében foglalt feltételek teljesítése;
- középfokú szakirányú végzettség (egészségügyi liceum érettségi bizonyítvánnyal), egészségügyi posztliceális képzés záróvizsgával, egészségügyi asszisztens felsőfokú végzettség záróvizsgával;
- OAMGMAR Hargita megyei kirendeltség éves aviza;
- legkevesebb egy év szakmai régiség, mint általános asszisztens;
- alapfokú számítógép-kezelési ismeretek.

A beiratkozási iratcsomókat a polgármesteri hivatal székhelyén lehet benyújtani, a hirdetés, Hivatalos Közlönyben való, megjelenésétől számított 10 munkanapon belül.
A könyvészet és a versenyvizsga szabályzata a polgármesteri hivatal hirdetőtábláján tekinthető meg.
Bővebb felvilágosítás a polgármesteri hivatal titkárságán, vagy a jegyzo@rakos.ro e-mail címen.
Értesítés- személyazonossági igazolványok kézbesítése

A Bukaresti Személynyivántartó és Adatbáziskezelő Igazgatóság 2021.01.12/3359187-es számú, valamint s 2021.02.15/3360088 rendelete értelmében 2021. január 12-től a személyi igazolványok kézbesítése az igénylés után számított 30 napon belül kell megtörténjen. További részletek itt: ÉRTESÍTÉS
A kémények karbantartásáról


A csíkrákosi- göröcsfalvi  önkéntes tűzoltóság arra kéri a lakosságot, hogy fordítson különös figyelemet a kémények tisztítására, karbantartására, ugyanis az elhanyagolt kémény koromtűzhöz, valamint szén-monoxid-mérgezéshez is vezethet. A hideg idő miatti intenzív fatüzelés következtében a korom gyorsabban lerakódik a kémény falán, leszűkítve a kürtőt. A leszűkült kürtőben a hőmérséklet megnövekszik, míg a kéményben lehűlő vízgőz és égéstermékek lecsapódása kátrányos réteget alakít ki, amely képes meggyulladni.

Adófizetés 2021


A helyszínen való bankkártyás fizetés mellett,   internetes felületen is lebonyolítható a helyi adók, illetékek kifizetése az erre a célra létrehozott országos program igénybevételével. A www.ghiseul.ro felületen regisztrálás után egy automatikus jelszót és felhasználó nevet kap az ügyfél, melyet kicserélhet egy általa megadott jelszóval és felhasználó névvel. A regisztáció mindössze 3 percet vesz igénybe, ennek lépéseit bemútatja az itt található videó.
Az online adózás alapvető feltétele, hogy érvényes bankkártyával rendelkezzen az ügyfél.
 
Március 31-ig az egy összegben kifizetett épület, terület és gépjármű utáni adók esetében fizikai személyeknek 5 százalékos adókedvezményben részesülnek.
A polgármesteri hivatalban, az adó és illetékek osztály munkatársai, munkanapokon 9-14 óráig fogadják az ügyfeleket.
Néptáncoktatás Csíkrákoson
A járvány megfékezésére hozott szígorításoknak köszönhetően nehéz, de mégis tartalmas időszakot zárt a csíkrákosi- göröcsfalvi csalogány néptáncegyüttes. Az elmúlt időszakban kimaradtak a külföldi fellépéseink, ezt valamilyen szinten helyi fellépésekkel, táncpróbákkal helyetesítettük. Idén elmaradtak a már hagyománnyal bíró rendezvényeink mint például az idősek napi rendezvény, a falunapok, az iskola tanévzáró ünnepsége, a március 15-i megemlékezés ezért kevesebb lehetőség volt a tanultak bemutatására. Bízunk benne, hogy a 2021-es esztendő nem hoz szigorításokat és potólhatjuk a kimaradt fellépéseket.
Az idén, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő  által meghirdetett Csóóri Sándor Alap programnak köszönhetően a néptánccsoportunk is anyagi támogatásban részesült, melynek köszönhetően sikerült fedezni a néptáncoktatók tiszteletdíját. Köszönet érte!
NÖVÉNYVÉDELMI ELŐREJELZÉS

Az időjárási körülményeknek és a mezőgazdasági munkálatok kedveznek a rágcsálok   elterjedésének, úgy a mezőn mind a raktárakban. Környezetünkben a következő fajok károsíthatnak: mezei pocok (Mikrotus arvalis), közövséges vízipocok (Arvicola trrestris)vándorpatkány (Rattus norvegicus) és házi egér (Mus musculus). Ezek jelentős károkat okozhatnak úgy a mezőn, gyümölcsösökben mint a raktárakban. A veszteségek megelőzésére ajánlatos mérgezett csaléteket kihelyezni, mint például a BROMAKOL, aktiv járatonként 25-30g adagolással.

Népviseletek átadása a csíkrákosi Gerendely férfikórus részére

Pozitív elbírálásban részesült a Bogátalji Mozgalom pályázata, melyet a Hargita Megye Tanácsa által kiírt népviseletes programhoz nyújtott be. A pályázat révén, a férfikórus viselettára 18 db. székely inggel és 18 db. priccses nadrággal bővült.
Az pályázathoz szükséges önrészt a Csíkrákos Község Önkormányzata, a csíkrákosi Pogányvár közbirtokosság és a göröcsfalvi Kokojzavész közbirokosság biztosította.
A viseletek átadására 2020. szeptember 8-án, 11 órától került sor a Kisboldogasszony templom udvarán.
Fontos információ a „Szülőföldön magyarul” programról

„Szülőföldön magyarul” támogatási program a 2019/2020-as tanévre 2020. október 30-igényelhető. 

Mivel községűnkből egyelőre még kevés kérés postázódott, felhívjuk az érintett szülők figyelmét, hogy a támogatási kérelmek utolsó postára adási dátuma 2020. október 30 lehet.

Kérjük, hogy figyeljenek a beküldendő csomag teljességére, hogy az érvényes személyazonossági másolat, a gyermek(ek) születési bizonyítványa, valamint eredeti iskolai igazolás legyen mellékelve az adatlap mellé.
Eseménynaptár
Hírek

Csíkrákos választási körzet választási irodájának programja

2024. április 16. Tovább ►

Felcsíki Egyházi Kórustalálkozó

2024. április 04. Tovább ►
Új tűzoltó védőruhák az önkéntes tűzoltóknak
Név:
Email-cím:

 
arrow