logo
Főoldal -> Hírek -> Gázhálózat építés

Gázhálózat építés


Az idei esztendő legfontosabb beruházásainak egyike Csíkrákoson a gázhálózat kialakítása. A szomszéd településekkel közösen készülő beruházást a községben marosvásárhelyi kivitelező szakcég végzi. A munkálatokat, az idén év végéig be kell fejezzék. A cég gyorsan és szakszerűen dolgozik. A zökkenőmentes munkavégzés érdekében a továbbiakban is kérjük a lakosság türelmét és megértését. 


Legfontosabb beruházásunk egyike a gázhálózat, amely az utóbbi időben formát is öltött településünkön. Az Európai Uniós pályázat révén, a szomszédos településekkel közösen, teljes egészében kiépül a gázhálózat. Az EU-s pályázat mellett, az önkormányzat élt, a kormány által nyújtott lehetőséggel és másfél millió lej értékű hitelt vett fel, az önrészek kifizetésére, ami a gáz esetében 1,3 millió lej és a fennmaradó kétszázezer lejt, az épületek energetikai korszerűsítésére fordítjuk. A hitelt öt éves futamidőre vette fel az önkormányzat. 

Csíkrákoson, egy marosvásárhelyi szakcég nyerte el a kivitelezés jogát A cég szakértelmét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a három hónapja elkezdett munkálatoknál a vezetékek kilencven százalékát lefektették. Ezzel párhuzamosan zajlik a rácsatlakozások, lekötések (bransamentek) kialakítása. 

Hangsúlyozzuk, hogy a lekötések, a doboz, a nyomáscsökkentő és a gázóra mindenki számára ingyenes. Intelligens órákat szerelnek fel, amely azt jelenti, hogy majd a szolgáltatónak nem kell kiszállnia órát olvasni, hanem digitálisan megjelenik, hogy ki mennyi gázt használt az adott hónapban. 

A településen, minden olyan épület, illetve telekhez, ahol a beruházás elkezdésének idején épület volt és ez papírral bizonyítható a lekötéshez szükséges feltételeket kötelező módon kialakítják. 

Az üres telkek tulajdonosainak lekötéseit jelenlegi pályázatból nem tudjuk finanszírozni. Biztonsági okokból sem engedélyezett, hogy üres telekre gázat vezessünk. 

A munkálatokat végző céggel és a beruházás ütemével összeségében elégedettek vagyunk. 

Ezzel párhuzamosan a fővezeték közbeszerzési eljárása is folyamatban van. Ez a hálózat Borzsovától, egészen Madéfalváig kell kiépüljön. A pályázat lejárati ideje 2023 december. A hálózat, mindhárom községben addig ki kell épüljön és működésképesnek kell lennie. Ez nem jelenti azt, hogy rá is tudunk csatlakozni, de a rendszer fizikailag készen fog állni, az üzembe helyezésre. 

A szolgáltató jelen esetben HarGáz decembertől, bármikor átveheti a hálózat üzemeltetését. A csatlakozási lehetőségekkel nem kötelező élni, azt később is megtehetik a fogyasztók a szolgáltatóval külön szerződés alapján. 

A gázhálózat vezetékeinél a burkolat helyreállítása is a kivitelező cég feladata, igyekeztünk minimalizálni a károkat, de így is lesz helyreállítási művelet. 

A projekten belül nagy eredmény, hogy a faluképet nem romboljuk, a bekötések fizikailag kerten belül lesznek, így kapuk előtt és közterületen viszonylag kevés helyen fog látszani a sárga színű cső. Ugyanis ez kötelező, de kapun belül festhető. 

Türelmüket kérjük a beruházás további szakaszaira is.


Vissza
Eseménynaptár
Hírek

Sikeres gyermeknapi rendezvény Csíkrákos községben

Nagy népszerűségnek örvendett a jó hanguléatú gyermeknapi rendezvényünk, amelyen több mint 150 gyermek vett részt.
Ez a nagyszerű rendezvény nem valósulhatott volna meg támogatóink nélkül. Hálás köszönet Hargita Megye Tanácsának, a Communitas Alapítványnak és Csíkrákos Község Önkormányzatának a nagylelkű támogatásért! 
Köszönjük továbbá a szervezőknek, a Bogátalji Mozgalom Csíkrákos és Göröcsfalva Egyesületnek az áldozatos munkát és a kiváló szervezést!
Külön köszönet az arcfestést vállaló lányokat, akik kiváló és minőségi arcfestéssel tették szebbé a gyermekek napját, valamint köszönet illeti Kosaras boltot a minden gyermek számára felajánlott meglepetés fagylaltért.
2024. június 03. Tovább ►

Csíkrákos választási körzet választási irodájának programja

2024. április 16. Tovább ►
Új tűzoltó védőruhák az önkéntes tűzoltóknak
Név:
Email-cím:

 
arrow