logo
Főoldal -> A település -> XIII: KIsboldogasszony falunapok Csíkrákos -> Közösség és község építés kihívásokkal- Évértékelő beszélgetés Császár Attila polgármesterrel.

Közösség és község építés kihívásokkal- Évértékelő beszélgetés Császár Attila polgármesterrel.Milyen évet zárt Csíkrákos község? Hogyan alakult a község költségvetése az előző évekhez képest? Mi a helyzet humán erőforrás szempontjából a hivatalnál? Milyen az együttműködés a helyi tanáccsal? Mi történt a a Községháza feliratottal? Hogy áll a község a pályázatokkal? Milyen az együttműködés a szomszédos településekkel? Hol tart az új általános rendezési terv előkészítése?  -Ezekről témákról kérdeztük Császár Attila polgármestert az alábbi iterjúban.


– Milyen évet zárt Csíkrákos község? Hogyan alakult a község költségvetése az előző évekhez
képest?
– Úgy látom, szerencsés helyzetben vagyunk, habár az év eleji kiszámíthatatlanság rányomta bélyegét az egész éves működésünkre. Nagy változáson ment át a költségvetés elosztása, és mi különösen hátrányt szenvedtünk, olyan tekintetben, hogy 2015-ben és 2016-ban, jól gazdálkodva, és jó költségvetési évet zárva, egy hatalmas összeget, 400.000 lejt hoztunk át egyik évről a másikra, amit nem költöttünk el. Ez végül hátrányunkra vált, mert az idei költségvetésénél, a 2016-os megmaradt készpénzforgalmat levonták a visszaosztott összegekből, és ez a „kivonás” sajnos, már eleve a visszaosztásnál tükröződött. Ettől függetlenül, úgy terveztük, és ez volt a fő prioritás, hogy adóemelés nélkül a vállalt feladatokat teljesítjük, és az intézményeink működtetését biztosítjuk. Amit még fontosnak tartok kiemelni, hogy végre rendeződtek a közszférában a bérek, de sajnos, – és ez jellemző Romániára –, hogy úgy rendeződtek, hogy „szabad kezet” adtak, de melléje nem rendeltek forrásokat. Ezért is nagyon nehéz volt az év eleje, és sok-sok belső konfliktust adódott, hiszen a törvény szerint szinte a bérek határa a csillagos ég. A törvény ugyanis a mindenkori alpolgármesteri bérhez igazítja a közalkalmazottak bérét, és a tanácsosi testületre, illetve az előterjesztő polgármesterre bízza, hogy ki milyen bért kap. Végül sok- sok személyes beszélgetést követően alakult ki a konszenzus, nagyon ésszerűen, nagyon logikusan. Körülbelül 10-15 százalékos emelkedés történt a bérek tekintetében, közel sem éltünk a maximum adta lehetőséggel, hiszen arra a teljes erőforrásaink sem lettek volna elegendőek. Nálunk tehát, a közhiedelemmel ellentétben a bérek viszonylag alacsonyak, mert addig nyújtózkodtunk, ameddig a takarónk ért, és azon felül már nem mertünk bevállalni kockázatokat. Vagyis részint rendeződtek a bérek, másrészt többet is érdemelnének nyilván az alkalmazottak, mert rengeteg a munka.

– Annak ellenére, hogy történt béremelés, ha jól tudom, humán erőforrás szempontjából nem áll a legjobban a hivatal…
– Valóban. Érdekes volt megtapasztalni, hogy az idén volt a legnagyobb a fluktuáció a polgármesteri hivatalnál. Sokan jöttek és sokan mentek, ami nem volt jellemző mostanig. A megemelkedett bérek ellenére is vonzó a külföld. Van egy kolléga, aki szó szerint elment szállodát takarítani külföldre. A közel 2000 lejes bruttó kereset mellett nehezen kaptunk mezőgazdasági referenst. Azt tapasztaltuk, hogy jöttek-mentek az emberek, és nagyon nehezen találtunk megfelelő szakembert, vagy olyant, aki elvállalja ezt a nehéz területet, a mezőgazdasági ügyeket. Úgy látom, hogy az emberek nem igazán akarnak a pénz mellé
felelősséget vállalni, vagyis mindenki olyan munkát keres, ahol nagyon kevés a felelősség, ahol nem lehet számon kérni, illetve nem lehet olyan módon számon kérni, hogy annak esetleg jogi következményei is lesznek.

– Egy polgármester esetében mindig alapvető kérdés, hogy végrehajtóként hogyan tud
együttműködni a döntéshozóval, azaz a helyi tanáccsal?
–Ilyen tekintetben nem panaszkodom, nagyon nyitott a társaság, és valóban a közösen felvállalt programok ügyében próbálunk nap, mint nap dolgozni. Nyilván vannak konfliktusok, vannak olyan helyzetek, amikor egyéni érdekek is ütköznek a közérdekkel, de eddig megoldhatatlan probléma nem merült fel.

– 2018 egyik szomorú pillanata volt, hogy el kellett távolítani a Községháza feliratot a
polgármesteri hivatal épületéről…
–Három évig zajlott az ezzel kapcsolatos per, míg végül kénytelenek voltunk a feliratot eltávolítani, mondhatni ami „előnyünkre”, mert épületen megmaradtak a felirat nyomai, és kiolvasható, hogy Csíkrákos község. A helyi tanácstestület keresi a legális megoldást és előbb-utóbb a felirat visszakerül az épületre vagy a közelében egy táblára.

– A gazdasági kérdésekre visszatérve:az állami költségvetés mellett pályázatok révén is
jelentős összegekhez jutottak. Tudná ezt számszerűsíteni?
– Számszerűsíteni lehet, hiszen már aláírt szerződésekről, és közel 3 millió euróról van szó.

– Pályázat révén történt meg a központi buszmegálló és környékének térrendezése és megújultak a kultúrotthonok. Mi van folyamatban?
–A buszmegálló már kész van, zajlik az elszámolás, a kultúrotthonos pályázat, néhány hónapon belül befejeződik, és teljes mértékben a beszállítóknak a gyorsaságán múlik, hogy mikor tudjuk letenni az elszámolást. Az utakra vonatkozó két nagy pályázatnak a közbeszerzése a napokban kezdődött, várjuk a jelentkezőket a pályázatokhoz. Reméljük, hogy jövőben a községi utak aszfaltozása is megkezdődhet, és amennyiben nyilván a gazdasági helyzet és az időjárás is lehetővé teszi, akkor akár be is tud fejeződni. Tehát öt kilométernyi út a településen belül és öt kilométernyi úgymond a „településen kívül”, a mezei utas pályázatunk keretében készül el. Ami az utóbbi pályázatnál nagyon fontos, hogya Rákos- patakán, ami az egyedüli átkelési lehetőség a mezőgazdasági területeink fele, egy becsületes nagy betonhíd készül, ami egyszer s mindenkorra megoldja ezt a kérdést. Az utolsó pályázat, amiről igen keveset beszéltünk, az az interaktív park és az iskola udvarának a rendezése, amire elkészültek a technikai tervek. Ez a pályázat lassabban halad, mint reméltük, mert több időt igényelt a technikai részletek kidolgozása, és az engedélyeztetési folyamat sem lesz egyszerű.

– Rákos község nem elszigetelten, hanem a szomszédokkal együttműködve fejlődik. Milyen formában, mely területeken fogtak össze?
– Az idén tíz éves Bogát Fejlesztési Társulás, amelynek most éppen soros elnöki tisztséget is betöltöm. A társulás jelenleg egy négy millió eurós pályázatot bonyolít le, amiből Rákos községnek viszonylag kevés jut, tehát a nagy pályázatnak a hét százaléka a ránk eső rész, ugyanis elsősorban a vízhálózat bővítésére vonatkozik és az igazi haszonélvezője Csíkcsicsó és Csíkszentmihály község, ahol korábban, az első nagy pályázatból nem történt meg a hálózat teljes kiépítése. Rákos esetében új tűzcsapok lesznek, megduplázódik a jelenleg is elég sűrűn elhelyezett tűzcsapok száma, valamint egy modern szakaszoló rendszer épül be a hálózatba, ami azt jelenti, hogy digitálisan zárható, nyitható, szakaszolható lesz a vízvezeték- hálózatunk. Most már lassan hét éves az ivóvízhálózatunk és adódnak meghibásodások, amelyek megoldásához létszükséglet, hogy zökkenőmentesen és nagyon gyorsan lehessen lezárni egy-egy falurészről a vizet, mert ezáltal is hamarabb megy a javítás, és nem okoz kellemetlenséget azoknak, akik nem érintettek. De ha már együttműködésről beszélünk, még egy nagyon fontos tényező jelent meg az idén: Csicsó, Madéfalva és Rákos létrehozott egy másik fejlesztési társulást FOREST néven, aminek középpontjában az energia áll, és amelynek révén szintén pályázati forrásokat szeretnénk bevonni egyrészt biogáz előállítására és felhasználására, másrészt a gázvezetékre. A fejünkbe vettük, leporoltuk, illetve újragondoltuk az egész koncepciót és a FOREST keretében a közbirtokosságok hathatós támogatásával készülnek a technikai tervek a gázvezetésre, és folyamatosan keressük azokat a lehetőségeket – pályázatokra gondolok elsősorban –, amelyek révén akár már 2019-ben, az aszfaltozás előtt sikerülne a vezetékeket a földbe helyezni. Tehát logisztikailag és pénzügyileg is ennek a ciklusnak a legnehezebb éve elé nézünk.

– Az idén megkezdődött az új általános rendezési terv előkészítése. Hol tartanak?
–Hargita megye, sőt Erdély egyik legjobb építészcsapatát sikerült megnyernünk az új általános rendezési terv elkészítéséhez, és ez tükrözi a mi elképzeléseinket, hiszen a még érvényben lévő ÁRT (román rövidítése P.U.G.), rendkívül pocsék munka, és olyannyira nem a településre szabott, hogy készítői még a más települések nevét sem voltak képesek kicserélni a dokumentumban. Gazdasági, községfejlesztési szempontból viszont elengedhetetlen egy megfelelő rendezési terv,ami szabályozná, hogy mit, mikor, hová építünk. Ezen kívül rengeteg, olyan, számunkra nem látható problémát térképez fel és nyújt arra megoldást, ami segít a megkezdett, turisztikai szempontból is fontos irányvonalat tartani, vagyis nem egyszerűen arról szól az ÁRT, hogy mely terület számít belteleknek. Néhány hónappal ezelőtt nyilvános beszámolót is tartottunk a kérdésről, mindenki kapott meghívót, de nagyon kevesen jöttek javaslattal, elképzelésekkel arról, hogy mit és hogyan szeretnének fejleszteni, építeni a következő években. Ezért azt gondolom, hogy vagy általános érdektelenség övezi a készülő rendezési tervet, vagy teljes mértékben megbíznak a mi értékrendszerünkben és ránk bízzák a döntést. A lényeg az, hogy január 13-án, vasárnap tartjuk az általános rendezési tervvel kapcsolatos nyilvános meghallgatást, és akkor még utoljára érdemben hozzá lehet szólni az elképzelésekhez. Ez a találkozó egyben évértékelő falugyűlés is lesz, és kérünk mindenkit, hogy akit a közügy érdekel, jöjjön el.
Daczó Dénes
Vissza
Eseménynaptár
Hírek

Bankkártyával és online is adózhatnak a csíkrákosiak
A helyszínen való bankkártyás fizetés mellett,   internetes felületen is lebonyolítható a helyi adók, illetékek kifizetése az erre a célra létrehozott országos program igénybevételével. A www.ghiseul.ro felületen regisztrálás után egy automatikus jelszót és felhasználó nevet kap az ügyfél, melyet kicserélhet egy általa megadott jelszóval és felhasználó névvel.
Az online adózás alapvető feltétele, hogy érvényes bankkártyával rendelkezzen az ügyfél.
 
Március 31-ig az egy összegben kifizetett épület, terület és gépjármű utáni adók esetében fizikai személyeknek 5 százalékos adókedvezményben részesülnek.
A polgármesteri hivatalban, az adó és illetékek osztály munkatársai, munkanapokon 9-14 óráig fogadják az ügyfeleket.
2020. január 23. Tovább ►

A 18. életévüket betöltött fiataloknak jelentkezniük kell a katonai központnál

A Hargita Megyei Katonai Központ felhívja a 18. életévüket betöltött figyelmét, hogy kötelesek jelentkezni a Vár tér 1 szám alatt található központnál, nyilvántartásba vétel végett. 
Amennyiben az érintett korosztályhoz tartozó állampolgárok elmulasztják ezen kötelességüket, ez kihágásnak minősül és 100-300 lejes összegig terjedő büntetést von maga után.
2020. január 20. Tovább ►
Új tűzoltó védőruhák az önkéntes tűzoltóknak
Név:
Email-cím:

 
arrow