logo
Főoldal -> A település -> XIII: KIsboldogasszony falunapok Csíkrákos -> Találkozz a népmesével!

Találkozz a népmesével!Hargita Megye Tanácsának támogatásával a megye tíz településére vitte el a népmeséket a Kájoni János Megyei Könyvtár szervezésében és a Tekergő Meseösvény Egyesület a Találkozz a népmesével! program keretében, hogy örömet szerezzen gyerekeknek és felnőtteknek.
December 4-én a Tekergő Meseösvény Egyesület ünnepváró karavánjával ellátogatott a csíkrákosi kultúrotthonba is, hozzájárulva ezzel a csíkrákosi diákok adventi hangulatának megteremtéséhez.
Az élőszavas népmesemondás révén, a hallgatóság aktív részvételével megelevenedtek a mesék. Az interaktív előadás alatt a jelenlévő gyerekek meghallgathatták a három mesemondó ízes, népies mesemondását. Az egyórás foglalkozás alatt a mesélők bevonták a résztvevőket is a mese fonalába.

Az első történet szorosan kacsolódott az adventi várakozáshoz és a karácsonyi ünnepkörhöz. Ez a mese a negyedik napkeleti bölcs megható történetét mutatta be.A napkeleti bölcsek „mesés ajándékaikkal hódolva köszöntötték a kisdedet, akiben minden bölcsességük kútforrását ismerték fel. Gáspár Menyhért, Boldizsár – három mágus-király, akiket addig soha nem látott, de régen megjövendölt égi tünemény, a Betlehemi Csillag vezetett el az emberiség reménységének bölcsőjéhez… De ki ismeri közülünk Artabán, a Negyedik Király, a negyedik bölcs történetét? Ő úgyszintén látta a csodás égi tüneményt, mi több: három társához hasonlóan ő is be volt avatva a tünemény legmagasabb misztériumába. Ő is elindult idejében, hogy köszöntse a földre érkezett égi királyt, de – bizonyos sors-körülmények miatt – három társához, bölcsességben testvéréhez, nem csatlakozhatott. Betlehembe idejében el nem juthatott, kincseit a gyermek lábához le nem tehette… Ki tudja közületek, milyen erős vágy és elhatározás élt a negyedik zarándok lelkében, miképpen kellett lemondania ennek a mély, benső vágynak a teljesüléséről, hogy azután a lemondás útja mégis a legmagasabb beteljesüléshez vezesse el életét…?”

 

Ez a történet az emberi jóság és embertársaink iránti könyörületesség fontosságát hangsúlyozta.Az előadás során a gyerekek megismerhették a napkeleti bölcsek ajándékainak szimbolikáját, jelentőségét, gyógyító hatását. Ugyanakkor kézbe is vehették, meg is szimatolhatták az aranyat, a tömjént, és a mirhát.

A következő történet, A boldog ember inge az igazságos Mátyás királyhoz fűződött. Ebben a történetben a gyógyulását kereső Mátyás személyén keresztül rádöbbenhettünk arra, hogy mennyire fontos az emberi lélek számára a megelégedés azzal, amije van, és, hogy ez az emberi boldogság alapja.

A közönség kérésére elmondott harmadik történetből megismerhettük a mese, mesemondás erejét. A történet szimbolikusan jelenítette meg az igazság és a mese kapcsolatát.

Az előfeltételezésektől eltérően, a gimnazista gyerekek is nagy örömmel és érdeklődéssel hallgatták végig a meséket, szívesen kapcsolódtak be a tevékenységbe és ezáltal nem mindennapi élményben volt részük.

Mi, pedagógusok és diákok egyaránt úgy gondoljuk, hogy egyedi és hiánypótló előadásnak lehettünk résztvevői. Köszönjük a szervezőknek, az előadóknak ezt a csodálatos élményt!

 

 

Sándor Edit és Bodor Annamária pedagógusok

Vissza
Eseménynaptár
Hírek

Sok munka vár kivitelezésre idén is


Tavasszal két nagy, utakra vonatkozó beruházás kivitelezése kezdődik, rendezik a göröcsfalvi kultúrotthon és kántori lak környékét, és remélhetőleg megkezdődik a gázvezetékek lefektetése is– csupán néhány azon tervek közül amelyről Császár Attila polgármesterrel készült interjúban számolt szomolt be lapunknak.
2019. március 20. Tovább ►

Benyújthatók az agrártámogatási kérésekMárcius 4-től benyújthatók az egységes agrártámogatási kérelmek. Az előző évekhez hasonlóan idén is a polgármesteri hivatal mezőgazdasági osztályának munkatársai a gazdák rendelkezésére állnak munkanapokon 10-15 óra között.  A kérések benyújtásának határideje május 15.

A  gazdák a bankszámlájukról szóló - illetve az állatorvos által kiadott igazolásokat kell magukkal vigyék a kérések kitöltéséhez. Azok, akik más község közigazgatási területén is rendelkeznek birtokokkal, vagy művelés alatt álló területtel, az illető községek polgármesteri hivatalaitól is magukkal kell hozniuk az ott kiállított igazolást.

Mivel az előző évekhez képest nincsenek jelentős változások az ügyintézés menetében, ezért a kérések benyújtásának határidejét várhatóan nem hosszabbítják meg – tájékoztatott Haschi András az APIA Hargita megyei kirendeltségének igazgatója. (D. D.)
2019. március 20. Tovább ►
Új tűzoltó védőruhák az önkéntes tűzoltóknak
Név:
Email-cím:

 
arrow