logo
Főoldal -> A település -> XXVII. Felcsíki Egyházi Kórustalálkozó -> Találkozz a népmesével!

Találkozz a népmesével!



Hargita Megye Tanácsának támogatásával a megye tíz településére vitte el a népmeséket a Kájoni János Megyei Könyvtár szervezésében és a Tekergő Meseösvény Egyesület a Találkozz a népmesével! program keretében, hogy örömet szerezzen gyerekeknek és felnőtteknek.
December 4-én a Tekergő Meseösvény Egyesület ünnepváró karavánjával ellátogatott a csíkrákosi kultúrotthonba is, hozzájárulva ezzel a csíkrákosi diákok adventi hangulatának megteremtéséhez.
Az élőszavas népmesemondás révén, a hallgatóság aktív részvételével megelevenedtek a mesék. Az interaktív előadás alatt a jelenlévő gyerekek meghallgathatták a három mesemondó ízes, népies mesemondását. Az egyórás foglalkozás alatt a mesélők bevonták a résztvevőket is a mese fonalába.

Az első történet szorosan kacsolódott az adventi várakozáshoz és a karácsonyi ünnepkörhöz. Ez a mese a negyedik napkeleti bölcs megható történetét mutatta be.A napkeleti bölcsek „mesés ajándékaikkal hódolva köszöntötték a kisdedet, akiben minden bölcsességük kútforrását ismerték fel. Gáspár Menyhért, Boldizsár – három mágus-király, akiket addig soha nem látott, de régen megjövendölt égi tünemény, a Betlehemi Csillag vezetett el az emberiség reménységének bölcsőjéhez… De ki ismeri közülünk Artabán, a Negyedik Király, a negyedik bölcs történetét? Ő úgyszintén látta a csodás égi tüneményt, mi több: három társához hasonlóan ő is be volt avatva a tünemény legmagasabb misztériumába. Ő is elindult idejében, hogy köszöntse a földre érkezett égi királyt, de – bizonyos sors-körülmények miatt – három társához, bölcsességben testvéréhez, nem csatlakozhatott. Betlehembe idejében el nem juthatott, kincseit a gyermek lábához le nem tehette… Ki tudja közületek, milyen erős vágy és elhatározás élt a negyedik zarándok lelkében, miképpen kellett lemondania ennek a mély, benső vágynak a teljesüléséről, hogy azután a lemondás útja mégis a legmagasabb beteljesüléshez vezesse el életét…?”

 

Ez a történet az emberi jóság és embertársaink iránti könyörületesség fontosságát hangsúlyozta.Az előadás során a gyerekek megismerhették a napkeleti bölcsek ajándékainak szimbolikáját, jelentőségét, gyógyító hatását. Ugyanakkor kézbe is vehették, meg is szimatolhatták az aranyat, a tömjént, és a mirhát.

A következő történet, A boldog ember inge az igazságos Mátyás királyhoz fűződött. Ebben a történetben a gyógyulását kereső Mátyás személyén keresztül rádöbbenhettünk arra, hogy mennyire fontos az emberi lélek számára a megelégedés azzal, amije van, és, hogy ez az emberi boldogság alapja.

A közönség kérésére elmondott harmadik történetből megismerhettük a mese, mesemondás erejét. A történet szimbolikusan jelenítette meg az igazság és a mese kapcsolatát.

Az előfeltételezésektől eltérően, a gimnazista gyerekek is nagy örömmel és érdeklődéssel hallgatták végig a meséket, szívesen kapcsolódtak be a tevékenységbe és ezáltal nem mindennapi élményben volt részük.

Mi, pedagógusok és diákok egyaránt úgy gondoljuk, hogy egyedi és hiánypótló előadásnak lehettünk résztvevői. Köszönjük a szervezőknek, az előadóknak ezt a csodálatos élményt!

 

 

Sándor Edit és Bodor Annamária pedagógusok

Vissza
Eseménynaptár
Hírek

Csíkrákos választási körzet választási irodájának programja

2024. április 16. Tovább ►

Felcsíki Egyházi Kórustalálkozó

2024. április 04. Tovább ►
Új tűzoltó védőruhák az önkéntes tűzoltóknak
Név:
Email-cím:

 
arrow