logo
Főoldal -> Hírek -> Cserkésztábor a csíkrákosi Zöld Péter cserkészcsapat szervezésében

Cserkésztábor a csíkrákosi Zöld Péter cserkészcsapat szervezésében


A csíkrákosi Zöld Péter cserkészcsapat idei nyári nagytáborát 2019. július 26. - augusztus 2. között szervezte meg, melyre megívást kapott a finnországi Rautio Vaarajoen Vartijat 9 fős cserkész delegációja is.
A program fő támogatója a Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT, a sikeresen elbírált pályázatot a Bogátalji Mozgalom tette le.
Az alábbiakban Fodor Eszter segédvezető beszámoloját olvashatják:


2019. július 26-án kezdődött a Zöld Péter cserkészcsapat és a finnországi Rautió helység Vaarajoen Vartijat cserkészcsapat közös nagytábora. A 9 fős idegenajkú delegáció már 2016-ban is meglátogatott bennünket, s az akkor szerzett élményeket kamaztoztatni szerették volna, így idén Erdélyben, vándorló tábor formájában szerveztük meg a 35 fős csapatépítő programot.

A RYEW tábor az angol Recycle Your Environment Waste – Hasznosítsd Újra Környezeted Hulladékát - megnevezésből ered, a csapatépítő kerettörténete a szelektív hulladékgyűjtés, újrahasznosítás témája köré csoportosult, a program minden napjára kellett készülni újabb ötletekkel, újabb bemutatókkal, a kommunikálás angol nyelven történt. A tábor 5 őrsre, név szerint a Fémek, Papírok, Műanyagok, Üvegek és Organikus őrsökre (gyorsan lebomló) osztódott, vegyesen finn-magyar gyerekekre, s együt próbálták megoldani a feladatokat, többek között eldobált szemétből szelektív hulladékgyűjtőket létrehozni, összehasonlítani a finnországi és romániai újrahasznosítás folyamatait, a tábori élet számára ötletes, hasznos tárgyat létrehozni – szintén hulladékból. Bükkloka adta az első tábori helyszínt, a színes táj, az egymást váltó hegy-völgy kettőse újra és újra elkápráztatta vendégeinket, hiszen a finn tájat több száz tó tarkítja,  viszont hegyekben nem bővelkednek. A szombati nap műhelymunkákkal telt el, amelyet métával és közös focival tetőztünk meg, vasárnap a Pogány-Havasokra túráztunk, délután pedig szentmiseáldozatot mutatott be a gyimesi káplán cserkésztestvérünk. A hétfői nap kecskefarm látogatással kezdődött, délután viszont a bobpályát céloztuk meg, amelyet gasztro-nap követett, ugyanis a rautiói csapat készítette el a vacsorát – finn ízekkel. A keddi nap a megye keleti határából átköltöztünk nyugati felébe, a tábor második helyszínére, Székelyvarságra, itt elölről kezdődött a táborépítés, de az elmúlt napok tapasztalatai után minden zökkenőmentesen zajlott. A varsági vízesés látványa üdítően hatott mindenkire, a vízimalom viszont visszakalauzolt bennünket a elődeink életébe, ízelítőt kaptunk az akkori életforma, gazdaság egyik ágáról, hogyan használták fel a víz energiáját újra ás újra – környezetszennyezés nélkül. A szerdai nap a parajdi sóbánya felfedezéséről szólt, Európa  egyik legnagyobb sótartaléka itt található – vendégeinknek kész kincsesláda, amely csak pár óráig tudhatnak magukénak, viszont számunkra kész aranybánya, hisz pár 10 kilométerre van tőlünk, csak átruccanunk a Hargitán. Augusztus 1-jén, csütörtökön érkeztünk meg Csíkrákosra, a tábor hátralévő két napját itt fejeztük be.
A cserkészet világszintű ifjúsági mozgalom, közös a nyakkendő viselése, az egyenruha, az egyenruhán a jelvények, a rangok megjelenítése. Mégis vannak különbözőségek a szabályokban, az egyenruha, nyakkendő formájában, színeiben, s ezt legjobban egy közös tábori együttlét hozza felszínre. A Romániai Magyar Cserkészszövetség szabályait is tisztelve keretmesével, zászlófelvonással, imákkal, esti tábortűzzel, előadásokkal, játékokkal, napostiszttel, parancsokkal, sípszóval – tehát rendbe szerveződve- zajlott le a 2019-es nyári nagytábor, s ezt a finn cserkésztestvéreink követni próbálták, együttműködve velünk, így erősítve a csapatszellemet is. A program Romániai Magyar Cserkészszövetség a Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT-től támogatói okiratban a „Romániai Magyar Cserkészszövetség működésének és fejlesztésének támogatása” cél megvalósítása érdekében a Zöld Péter cserkészcsapatot belső pályázatból támogatta. Hálás köszönetünket fejezzük ki a fő támogatónk, Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT-nek a csapatépítő programhoz való hozzajárulást, a pályázatot a Bogátalji Mozgalom tette le.

Ugyancsak köszönetönket fejezzük ki a Csíkrákosi Pogányvár és a Göröcsfalvi Kokojzavész Közbirtkosságok anyagi támogatásáért, valamint Kovács Gábornak, aki a házi kenyeret biztosította a táborozóknak!


Vissza
Eseménynaptár
Hírek

Bankkártyával és online is adózhatnak a csíkrákosiak
A helyszínen való bankkártyás fizetés mellett,   internetes felületen is lebonyolítható a helyi adók, illetékek kifizetése az erre a célra létrehozott országos program igénybevételével. A www.ghiseul.ro felületen regisztrálás után egy automatikus jelszót és felhasználó nevet kap az ügyfél, melyet kicserélhet egy általa megadott jelszóval és felhasználó névvel.
Az online adózás alapvető feltétele, hogy érvényes bankkártyával rendelkezzen az ügyfél.
 
Március 31-ig az egy összegben kifizetett épület, terület és gépjármű utáni adók esetében fizikai személyeknek 5 százalékos adókedvezményben részesülnek.
A polgármesteri hivatalban, az adó és illetékek osztály munkatársai, munkanapokon 9-14 óráig fogadják az ügyfeleket.
2020. január 23. Tovább ►

A 18. életévüket betöltött fiataloknak jelentkezniük kell a katonai központnál

A Hargita Megyei Katonai Központ felhívja a 18. életévüket betöltött figyelmét, hogy kötelesek jelentkezni a Vár tér 1 szám alatt található központnál, nyilvántartásba vétel végett. 
Amennyiben az érintett korosztályhoz tartozó állampolgárok elmulasztják ezen kötelességüket, ez kihágásnak minősül és 100-300 lejes összegig terjedő büntetést von maga után.
2020. január 20. Tovább ►
Új tűzoltó védőruhák az önkéntes tűzoltóknak
Név:
Email-cím:

 
arrow