logo
Főoldal -> Hírek -> Cserkésztábor a csíkrákosi Zöld Péter cserkészcsapat szervezésében

Cserkésztábor a csíkrákosi Zöld Péter cserkészcsapat szervezésében


A csíkrákosi Zöld Péter cserkészcsapat idei nyári nagytáborát 2019. július 26. - augusztus 2. között szervezte meg, melyre megívást kapott a finnországi Rautio Vaarajoen Vartijat 9 fős cserkész delegációja is.
A program fő támogatója a Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT, a sikeresen elbírált pályázatot a Bogátalji Mozgalom tette le.
Az alábbiakban Fodor Eszter segédvezető beszámoloját olvashatják:


2019. július 26-án kezdődött a Zöld Péter cserkészcsapat és a finnországi Rautió helység Vaarajoen Vartijat cserkészcsapat közös nagytábora. A 9 fős idegenajkú delegáció már 2016-ban is meglátogatott bennünket, s az akkor szerzett élményeket kamaztoztatni szerették volna, így idén Erdélyben, vándorló tábor formájában szerveztük meg a 35 fős csapatépítő programot.

A RYEW tábor az angol Recycle Your Environment Waste – Hasznosítsd Újra Környezeted Hulladékát - megnevezésből ered, a csapatépítő kerettörténete a szelektív hulladékgyűjtés, újrahasznosítás témája köré csoportosult, a program minden napjára kellett készülni újabb ötletekkel, újabb bemutatókkal, a kommunikálás angol nyelven történt. A tábor 5 őrsre, név szerint a Fémek, Papírok, Műanyagok, Üvegek és Organikus őrsökre (gyorsan lebomló) osztódott, vegyesen finn-magyar gyerekekre, s együt próbálták megoldani a feladatokat, többek között eldobált szemétből szelektív hulladékgyűjtőket létrehozni, összehasonlítani a finnországi és romániai újrahasznosítás folyamatait, a tábori élet számára ötletes, hasznos tárgyat létrehozni – szintén hulladékból. Bükkloka adta az első tábori helyszínt, a színes táj, az egymást váltó hegy-völgy kettőse újra és újra elkápráztatta vendégeinket, hiszen a finn tájat több száz tó tarkítja,  viszont hegyekben nem bővelkednek. A szombati nap műhelymunkákkal telt el, amelyet métával és közös focival tetőztünk meg, vasárnap a Pogány-Havasokra túráztunk, délután pedig szentmiseáldozatot mutatott be a gyimesi káplán cserkésztestvérünk. A hétfői nap kecskefarm látogatással kezdődött, délután viszont a bobpályát céloztuk meg, amelyet gasztro-nap követett, ugyanis a rautiói csapat készítette el a vacsorát – finn ízekkel. A keddi nap a megye keleti határából átköltöztünk nyugati felébe, a tábor második helyszínére, Székelyvarságra, itt elölről kezdődött a táborépítés, de az elmúlt napok tapasztalatai után minden zökkenőmentesen zajlott. A varsági vízesés látványa üdítően hatott mindenkire, a vízimalom viszont visszakalauzolt bennünket a elődeink életébe, ízelítőt kaptunk az akkori életforma, gazdaság egyik ágáról, hogyan használták fel a víz energiáját újra ás újra – környezetszennyezés nélkül. A szerdai nap a parajdi sóbánya felfedezéséről szólt, Európa  egyik legnagyobb sótartaléka itt található – vendégeinknek kész kincsesláda, amely csak pár óráig tudhatnak magukénak, viszont számunkra kész aranybánya, hisz pár 10 kilométerre van tőlünk, csak átruccanunk a Hargitán. Augusztus 1-jén, csütörtökön érkeztünk meg Csíkrákosra, a tábor hátralévő két napját itt fejeztük be.
A cserkészet világszintű ifjúsági mozgalom, közös a nyakkendő viselése, az egyenruha, az egyenruhán a jelvények, a rangok megjelenítése. Mégis vannak különbözőségek a szabályokban, az egyenruha, nyakkendő formájában, színeiben, s ezt legjobban egy közös tábori együttlét hozza felszínre. A Romániai Magyar Cserkészszövetség szabályait is tisztelve keretmesével, zászlófelvonással, imákkal, esti tábortűzzel, előadásokkal, játékokkal, napostiszttel, parancsokkal, sípszóval – tehát rendbe szerveződve- zajlott le a 2019-es nyári nagytábor, s ezt a finn cserkésztestvéreink követni próbálták, együttműködve velünk, így erősítve a csapatszellemet is. A program Romániai Magyar Cserkészszövetség a Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT-től támogatói okiratban a „Romániai Magyar Cserkészszövetség működésének és fejlesztésének támogatása” cél megvalósítása érdekében a Zöld Péter cserkészcsapatot belső pályázatból támogatta. Hálás köszönetünket fejezzük ki a fő támogatónk, Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT-nek a csapatépítő programhoz való hozzajárulást, a pályázatot a Bogátalji Mozgalom tette le.

Ugyancsak köszönetönket fejezzük ki a Csíkrákosi Pogányvár és a Göröcsfalvi Kokojzavész Közbirtkosságok anyagi támogatásáért, valamint Kovács Gábornak, aki a házi kenyeret biztosította a táborozóknak!


Vissza
Eseménynaptár
Hírek

Népviseletek átadása a csíkrákosi Gerendely férfikórus részére


Pozitív elbírálásban részesült a Bogátalji Mozgalom pályázata, melyet a Hargita Megye Tanácsa által kiírt népviseletes programhoz nyújtott be. A pályázat révén, a férfikórus viselettára 18 db. székely inggel és 18 db. priccses nadrággal bővült.
Az pályázathoz szükséges önrészt a Csíkrákos Község Önkormányzata, a csíkrákosi Pogányvár közbirtokosság és a göröcsfalvi Kokojzavész közbirokosság biztosította.
A viseletek átadására 2020. szeptember 8-án, 11 órától került sor a Kisboldogasszony templom udvarán.
2020. szeptember 11. Tovább ►

Fontos információ a „Szülőföldön magyarul” programról


„Szülőföldön magyarul” támogatási program a 2019/2020-as tanévre 2020. október 30-igényelhető. 

Mivel községűnkből egyelőre még kevés kérés postázódott, felhívjuk az érintett szülők figyelmét, hogy a támogatási kérelmek utolsó postára adási dátuma 2020. október 30 lehet.

Kérjük, hogy figyeljenek a beküldendő csomag teljességére, hogy az érvényes személyazonossági másolat, a gyermek(ek) születési bizonyítványa, valamint eredeti iskolai igazolás legyen mellékelve az adatlap mellé.
2020. szeptember 03. Tovább ►
Új tűzoltó védőruhák az önkéntes tűzoltóknak
Név:
Email-cím:

 
arrow