logo
Főoldal -> Hírek

Hírek

Éjszakai járőrszolgálat

A község területén minden éjszaka 22-06 óra között járőrszolgálat van. A lakosság is élhet a
bejelentés lehetőségével ebben az időszakban. Tűz esetén, vagy bármilyen gyanús mozgás esetében
hívható a 0786036942-es telefonszám, amelyen az éjszakai szolgálatot teljesítő személyt érik el. (D. D.)
Vadkár: 24 órán belül jelenteni kell

Egyre nagyobb gondot okoz megyeszerte a vadkár kérdése, és ez alól községünk sem képez kivételt. Az idén egy pónilovat ölt meg a medve. A polgármesteri hivatal ezúttal is felhívja a lakosság figyelmét, hogy a vadkárt egy napon belül be kell jelenteni a polgármesteri hivatalban, ahol segítenek a bejelentés kitöltésében. A károsított a bejelentéshez magával kell, hogy hozza az elpusztított állat vagy adott esetben a földterület tulajdonjogát igazoló dokumentumot. A kárbejelentés iktatását követő 24 órán belül összehívják az elbíráló bizottságot, amelyben helyet kap a vadászegyesület, a környezetvédelmi-, az állategészségügyi- és a mezőgazdasági igazgatóság képviselője. A bizottság egy kártérítési aktacsomót állít össze, amelyben a kár értékét is felbecsülik, figyelembe vége a tulajdonos nyilatkozatát. Az ügycsomót a brassói székhelyű Regionális Erdészeti Őrséghez továbbítják, amely dönt a kárigénylésről.
Bár a kártérítés kifizetése elhúzódik, mégis arra biztatjuk a gazdákat, hogy kár esetén igényeljék a
kártérítést az államtól.
Tovább szépülhet templomunk

A Bethlen Gábor Alapkezelő támogatásával idén is folytatódhat a templom restaurálása községünkben. Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár közbenjárására a Magyar Kormány a tavaly a torony felújítását, idén a templomhajó külső restaurálását támogatta. A hajótest külső falán végzik el a falképek kutatását, restaurálását, ugyanakkor a falak festésére is sor kerül. A munkálatok a teljes csatornahálózat kicserélését is magukban foglalják. A felújításokat Czimbalmos Attila restaurátor vezetésével végzik, és a tervek szerint a templom búcsús ünnepére, szeptember 8-ra be is fejezik. A templom köré felállított állványzatot ezúttal is a Gyulafehérvári Érsekség biztosította. Ezúton is köszönetet mondunk az érsekségnek és mindazoknak, aki részt vettek az állványok lerakására szervezett kalákában. (D. D.)

Népi fafaragó műhelymunka

Antal Tibor fafaragó mester irányításával 234 órát magába foglaló elméleti és gyakorlati képzés, műhelymunka kezdődik a Bogátalji Mozgalom Egyesület Csíkrákos és Göröcsfalva szervezésében.

A képzés hetente két alkalommal, alkalmanként háromórás gyakorlati foglalkozásból és elméleti felkészítőkből áll. A műhelymunkán tíz, csíkrákosi és göröcsfalvi, 16 év fölötti résztvevő sajátíthatja el a népi fafaragás alapjait, a székely kapu faragásának, ácsolásának és felállításának mozzanatait. Az elméleti oktatáson megismerkedhetnek a Székelyföldön használatos motívumkincs jelentésével, a képírás értelmezésével. A múltban leginkább rovásírással készültek a székely kapuk feliratai, ezért az elméleti képzés részeként a székely-magyar rovásírás elsajátítására is alkalom lesz. Az ingyenes képzésen a helyek száma korlátozott. A program július 1-jétől kezdődik, jelentkezni a polgármesteri hivatal titkárságán lehet, naponta 9 és 14 óra között.

A program támogatója az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő – Csoóri Sándor Alap.


Ismét teljes körű az ügyfélfogadás a Csíkrákosi Polgármesteri Hivatalban

Június 15-től a Csíkrákosi Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálatán újra fogadjuk az ügyfeleket, akiket ugyanakkor arra kérünk, hogy ha tehetik használják továbbra is az elektronikus vagy telefonos ügyintézést.

Június 30-ig az egy összegben kifizetett épület, terület és gépjármű utáni adók esetében fizikai személyeknek 5 százalékos adókedvezményben részesülnek.

A helyszínen való bankkártyás fizetés mellett, internetes felületen is lebonyolítható a helyi adók, illetékek kifizetése az erre a célra létrehozott országos program igénybevételével. A www.ghiseul.ro felületen regisztrálás után egy automatikus jelszót és felhasználó nevet kap az ügyfél, melyet kicserélhet egy általa megadott jelszóval és felhasználó névvel. Az online adózás alapvető feltétele, hogy érvényes bankkártyával rendelkezzen az ügyfél.

A polgármesteri hivatalban, az adó és illetékek osztály munkatársai, munkanapokon 9-14 óráig fogadják az ügyfeleket. Az épületben a szájmaszk viselése kötelező!
VÉSZHELYZET váltja a szükségállapotot

Mától szabadon közlekedhetünk a településünkön belül, ha viszont ezt elhagynánk, egy új típusú nyilatkozatot kell kitöltenünk.
A letölthető NYILATKOZAT itt található
Tavaszi lomtalanítás

Csíkrákos Község Polgármesteri Hivatala és az ECO-Csík KFT  tavaszi lomtalanítást szervez április 23-án n, csütörtökön, 7.00 órától.
A lomtalanítás alkalmával minden, a kapu elé kihelyezett nagyobb terjedelmű hulladék (bútor, edények, egyéb feleslegessé vált eszközök, elektronikai hulladék) elszállításra kerül.  A nagyméretű tárgyakat (pl. ágy, szekrény) szétszedett állapotban kell kihelyezni úgy, hogy az kézi erővel könnyen mozgatható legyen.

Kérjük, hogy az ilyen jellegű hulladékot legkésőbb reggel 7 óráig a kihelyezni szíveskedjenek!

Felhívjuk ugyanakkor a lakosság figyelmét, hogy minden olyan hulladékot, ami nem számít háztartási hulladéknak (elektronikai hulladékot, lomtalanításból származó hulladékot), behozhatnak a Polgármesteri Hivatal udvarára és az önkormányzat elszállítja azt.
Útfelújítás útlezárásokkal

Nagy volumenű útfelújítás munkálat kezdődött a napokban Csíkrákoson. Az Országos Vidékfejlesztési Program (PNDR) keretében zajló korszerűsítés első szakasza a vasúti átjáró és a Bogát hegy közötti útvonalat érinti. Itt az útburkolat mellett több áteresz és híd is épül.

A munkálatokat a Kontur Kft. mérnökeinek tervei alapján az ING Service kivitelezi. Az útfelújítást - amelynek teljes értéke 4461578 lej – a tervek szerint 2021. június 3-án fejezik be.

A kivitelezési munkálatok során az útszakaszokon részleges illetve teljes útlezárásra kell számítani!

KIJÁRÁSI TILALOM LÉPETT ÉRVÉNYBE!

Ennek értelmében lakhelyet csak a következő esetekben hagyhatjuk el:
-ha dolgozni kell menni és a munka nem végezhető otthonról,
-ha feltétlenül szükséges élelmiszert kell beszerezni a legközelebbi boltban,
-ha halaszthatatlan orvosi vizsgálatra van szükség
-ha el kell kísérni a gyereket, mozgáskorlátozott, vagy idős személyt valahová,
- ha sürgősen gyógyszerre van szükség,
-ha mozgásra van szükség (szigorúan a lakóhely környezetében),
-ha ki kell vinnie a háziállatot (szigorúan a lakóhely közelében),
-bármilyen mezőgadasági tevékenység végzése
 
A 65 év fölötti személyek csak 11.00-13.00 óra között hagyhatják el lakhelyüket kivéve ha mezőgazdaségi tevékenység végzése céljából történik a lakhely elhagyása!

MINDEN ESETBEN legyen Önöknél a kitöltött nyilatkozat, aktuális dátummal!
Figyelem! Szerdától
 Új NYILATKOZAT tipus lépett érvénybe!
Az új nyilatkozatot letölteni itt lehet, vagy a polgármesteri hivatal előterében és a helyi boltokban is talál. A nyiltkozat MAGYAR NYELVŰ KITÖLTÉSI UTMUTATÓJA.


Szakmai ügyekben, előre kitöltött felelősségnyilatkozattal közlekedhetnek az egyéni vállalkozások tulajdonosai, a családi vállalkozások tagjai, a szabadfoglalkozású szakemberek és a mezőgazdasági tevékenységet folytató személyek is .
Munkáltatói igazolás letölthető innen


KÉRJÜK GONDOLJON FALUSTÁRSÁRA, CSAK ANNYI NYILATKOZATOT VIGYEN MAGÁVAL AMENNYI OKVETLENÜL SZÜKSÉGES!
Részleges kijárási tilalom!

Március 23 (hétfő) este 22 órától, részleges kijárási tilalom lép érvénybe Romániában.
Ennek értelmében, este 22 óra és reggel 6 óra között csak akkor léphetnek ki az otthonukból, ha:
- a munkahelyükre vagy munkát végezni mennek,
- alapszükségleti cikkeket (beleértve a háziállatok szükségleteit), kell beszerezniük,
- munkájukhoz szükséges javakat kell beszerezniük,
- halaszthatatlan orvosi ellátásra van szükségük.

A lakhely elhagyásának igazolására egy nyilatkozatot kell kitölteniük és magukkal vinniük. Ebben jelölik, hogy mi okból távoztak otthonról.

A polgármesteri hivatal igyekszik segítséget nyújtani azoknak, akik nem rendelkeznek nyomtatóval.
Holnap a délelőtti órákban a falu minden üzletében elhelyezünk ilyen nyilatkozatot, akinek szüksége van rá, elveheti a boltokból, vagy az alábbi képen látható:

ÉRTESÍTÉS
A 2020 március 16-án kihirdetett szükségállapot értelmében a lejárt dokumentumok érvényessége automatikusan meghosszabbodik a szükségállapot végéig.
Ez a rendelkezés minden határidős közokiratra érvényes, ezeket csak a szükségállapot végeztével szükséges cserélni (személyi igazolvány, hajtási engedély, a fogyatékosságot igazoló bizonyítványok és minden gyermekvédelmi, valamint fogyatékos védelmi bizottság által kiadott okirat, stb.)

A rendelet kötelezi az online ügyintézést, ahol csak lehet, így a szociális jellegű juttatások igénylését online formában is be lehet nyújtani.

A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) április 6-ig szünetelteti az ügyfélfogadást. Ebből kifolyólag a hivatal mezőgazdasági irodája is csak telefonon vagy online fogad ügyfeleket az APIA-támogatáshoz szükséges igazolások kibocsájtására.

Ügyintézés telefonon:
-titkárság: 0745 065 229
-anyakönyv: 0745 037942
-adók és illetékek: 0745 037159

e-mail: hivatal@rakos.ro
Postai cím:Comuna Racu, 537298, Racu 232

KÉRJÜK HASZNÁLJÁK BIZALOMMAL AZ ONLINE, TELEFONOS, ILLETVE ÍRÁSOS ÜGYINTÉZÉST!
KORONAVÍRUS-JÁRVÁNYÜGYI INTÉZKEDÉSEK

Értesítjük a község lakóit, hogy a koronavírus-járvány miatt kiadott, 8/09.03.2020-as Kormányhatározat értelmében, a március 15-i megemlékezés, valamint a március 28-ra hirdetett könyvbemutató és fotókiállítás megnyitó ELMARAD.
Megértésüket köszönjük!
Előválasztás Csíkrákos községben

Tizenkét év után újra előválasztással rangsorolhatja a lakosság az önkorányzati tanácsosi tisztségre jelentkezőket az RMDSZ listáján. A Helyi Küldöttek Tanácsa (HKT) döntése értelmében idén március 8 án, vasárnap előválasztásokat tartanak Csíkrákoson és Göröcsfalván.


A 18. életévüket betöltött fiataloknak jelentkezniük kell a katonai központnál
A Hargita Megyei Katonai Központ felhívja a 18. életévüket betöltött figyelmét, hogy kötelesek jelentkezni a Vár tér 1 szám alatt található központnál, nyilvántartásba vétel végett. 
Amennyiben az érintett korosztályhoz tartozó állampolgárok elmulasztják ezen kötelességüket, ez kihágásnak minősül és 100-300 lejes összegig terjedő büntetést von maga után.
Élmények, amelyeket egy életre magunkkal viszünk

Eredmények, nehézségek, maradandó és fájdalmas élmények szőtték át az évet – derül ki Csíkrákos község vezetőjével folytatott évzáró beszélgetésből. Császárt Attila polgármester közösségépítésről, intézményekkel való egyre javuló együttműködésről is beszélt.


– Milyen volt az idei esztendő?
– Ha néhány szóban kellene megfogalmazni, akkor azt mondanám, hogy maximálisan elégedett vagyok. Az elmúlt közel három év megfeszített, s néha idegeket próbáló munkájának a gyümölcse kezdett szemmel láthatóan is beérni. Ez annak is köszönhető, hogy előbb az igényeket, az elképzeléseket vettük számba és ezekhez próbáltunk forrásokat szerezni. A projektjeink nagy része folyamatban van, annak ellenére, hogy közben számos gazdasági intézkedés akadályozta, többek között a nagy minimálbér-emelkedés az építőiparban. Emiatt, no meg a törvényi feltételeknek a kuszasága miatt egy-egy nagy projektnek a közbeszerzése a szerződéskötéstől számítva közel két év.

Mezőgazdasági nyilvántartó adatainak frissítése


 Az OG28/2008-as kormányrendelet értelmében, minden háztartás köteles frissíteni az adatait a polgármesteri hivatal mezőgazdasági regiszterében, legkésőbb folyó év február 28-ig.
Az adatok frissítése munkanapokon 9-15 óráig, a polgármesteri hivatal mezőgazdasági osztályán történik. Tel: 0266-379237
Falugyűlés

2019. november 17.-én, vasárnap, 12.00 órától a göröcsfalvi kultúrotthonban falugyűlésre kerül sor, mely keretén belül számos, a lakosságot érintő problémát szeretnénk átbeszélni.
A gyűlésre mindenkit nagy szeretettel várunk!
Idősek napi ünnepség
2019. október 20-án, vasárnap idősek napi rendezvényt szervez Csíkrákos Község Önkormányzata. A rendezvény társszervezői a Bogátalji Mozgalom, a Csíkrákos- Göröcsfalvi Nőszervezet, a 18. Zöld Péter Cserkészcsapat és a Cserei Mihály Általános Iskola.
A rendezvényre meghívást kap minden 70. életévét betöltött csíkrákosi- göröcsfalvi lakós.
A 11 órától kezdődő szentmise után a göröcsfalvi kultúrotthonban fellép a Csíkrákosi Csalogány Néptánccsoport, a Gerendely Férfikórús és Csíkrákosi Általános iskola diákjai.
A rendezvény fő támogatója Hargita Megye Tanácsa, Hargita Megye Tanácsának Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatósága.




Felhívás- vasúti átkelőhely ideiglenes lezárása
Javítási munkálatok miatt a Román Vasúti Társaság, 2019. október 19-én és 20-án, 7.00-15.00 óra között, a Csíkrákos és Madéfalva között található vasúti átjárót teljes szélességében lezárja.
Ebben az időszakban a forgalmat Csíkszépvíz irányába terelik el.

Felhívás- Fűtéstámogatás igénylése

2019. október 15-től azon családok számára, ahol az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a 750 lejt, igényelhető a fűtéstámogatás a Polgármesteri Hivatalban, munkanapokon 9-13 óráig.

Az igénylés feltételeiről lehet értesülni a Polgármesteri Hivatalban, valamint a község honlapján és a facebook oldalán.

Szükséges iratok:
A fűtéstámogatáshoz szükséges dokumentumok listája.
A fűtéstámogatás igénylése során kizáró jellegű ingó és ingatlan javak listája.






Eseménynaptár
Hírek

Csíkrákos választási körzet választási irodájának programja

2024. április 16. Tovább ►

Felcsíki Egyházi Kórustalálkozó

2024. április 04. Tovább ►
Új tűzoltó védőruhák az önkéntes tűzoltóknak
Név:
Email-cím:

 
arrow